пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

4. Радикальні течії Реформації в Німеччині

Початок безпосередньої реформації папської католицької церкви пов'язаний з іменем Мартіна Лютера, професора філософії й богослов'я. Вивчаючи твори відомого чеського реформатора Яна Гуса, а також будучи глибоким знавцем богослов'я, він дійшов висновку, що діюча папська церква докорінно відрізняється від первинної християнської релігії й висунув низку ідей, пов'язаних уже з конкретною реформою чинних церковних канонів і порядків. Вчення Лютера було спрямоване на глибоку реформу католицької церкви й об'єднало у боротьбі проти могутності духовенства та залежності від Риму широкі соціальні верстви населення, починаючи із селян і закінчуючи представниками аристократії.

Ці сили в 1517 р. об'єдналися в антипапську опозицію. Але проіснувавши три роки як цілісний політичний табір, вона розкололася на дві частини.

Перше, помірковане крило, до якого увійшла в основному багата верхівка, очолив Лютер. Воно хотіло мирним шляхом відокремити німецьку церкву від Папи, провести секуляризацію церковних земель і майна, організаційно перебудувати церкву в інтересах заможних верств населення. У 1530-х роках помірковані створили лютеранську, або протестантську, церкву (релігію).

Друге крило об'єднувало трудові верстви населення, які виступали за радикальні демократичні й соціальні перетворення в суспільстві. Ідеологом цього табору став Томас Мюнцер (1490- 1525). На відміну від Лютера, Мюнцер головне джерело віри вбачав не в Біблії, а в "живому одкровенні", маючи на увазі людський розум. Ісуса Христа розглядав не як Бога, а як просту людину, вчителя, філософа, пророка. Створення "царства Божого на землі" Мюнцер пов'язував із проведенням соціальної революції без католицького духовенства, світських феодалів, багачів та пригноблених. Політичне крило, очолюване Мюнцером, взяло назву анабаптистів і повело боротьбу за радикальну перебудову суспільства.

Частина анабаптистів створила численні секти і за їх участю проголошувала ідею очікування допомоги надприродних сил, у тому числі й Ісуса Христа, щодо проведення великого соціального перевороту на Землі. Активним проповідником цього вчення був Мельхіор Гофман. Даний рух носив неоднорідний характер і варіювався від протестантської традиції і католицизму до абсолютно радикальних проявів. Неоднорідність погіршувалася тому, що анабаптистами часто називали всі групи, які складали рух Радикальної Реформації.

Початком анабаптистського руху в Саксонії історики називають рух пророків Цвіккау. Сукнороб Ніколаус Шторх, який був дуже добре ознайомлений зі Святим Письмом, осяяний навеное Святого Духа, разом з колишнім студентом університету Віттенберга Марком Штюбнером, почав проповідувати нове вчення, яке мало грандіозний успіх.

Південнонімецький анабаптизм зародився, коли Ганс Хут і Ганс Денк переформулювали ідеї Томаса Мюнцера. Концепція внутрішнього перетворення Ганса Денка за своєю формою була пацифістською і підкреслювала швидше зміну особистості, ніж суспільства. Ганс Хут вважав, що внутрішнє перетворення відбувається через досвід внутрішньої і зовнішньої боротьби і через страждання. Він переглянув революційні погляди Мюнцера, вимагаючи від віруючих не витягувати меч з піхов, поки їх до цього не закличе Бог.


18.06.2015; 18:26
хиты: 231
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь