пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

50. Прийняття християнства в Болгарії та боротьба за автокефалію

Протоболгари, подібно іншим тюркам, поклонялись верховному божеству Тангра, на честь якого у 8 ст. стали будувати постійні капища. Обожествлялись небесні світила, амулети часто мали символічне зображення сонця. Існувала велика кількість культів, поширених лише в межах одного племені, роду, сім*ї.

Епохальною подією національної історії було введення в країні християнства в 865 р. за хана Бориса (852-889, християнське ім*я - Михаїл). Це було вимогою візантійців при укладенні миру між двома сторонами після невдалої для Болгарії війни з Візантією. Цій події передував союз Людовіком Німецьким, розірвання миру з великою Моравією, неврожаї і землетруси в Болгарії. Однак все було далеко не просто, оскільки у Болгарії сильними були опозиційні сили, опозиційні настрої посилились з укладенням невигідного миру. До цього додалась розгубленість простого люду. 865 спалахнуло повстання знаті.

Однак зміна віри не означала здачі позицій у внутрішній і зовнішній політиці, у Візантії церковна залежність вважалася залежністю політичною, тому Борис намагається досягти як можна більшою окремішності болгарської церкви.

Конфлікт з патріархом Фотієм був помічений папою римським Миколаєм І, а в цей час між Римом і Константинополем тривав конфлікт за сфери впливу. Борис вміло лавірував між обома сторонами, давши їм зрозуміти, що прийме церковне верховенство тієї сторони, яка дасть болгарській церкві статус патріархії або автокефальної єпископії. Папські легати мали чималий вплив при дворі Бориса, однак зволікання папи з наданням церковної незалежності призвело до рішення Бориса 870 року про підпорядкування болгарської церкви Візантії. Церква Болгарії отримала статус архієпископії. Обирати кандидата на посаду єпископа отримав право собор єпископів Болгарії, а право його хіротонії (тобто посвячення в сан) визнавалось за константинопольським патріархом.

Однак не була надана автокефальність, і боротьба тривала ще 10 років. Римська курія не змирилась з поразкою, Рим і Болгарія знову зблизились, але візантійські діячі стали більш поступливими, і на соборі 879-880 автокефальність Болгарської єпископії була санкціонована.

Першопочатково християнське богослужіння в Болгарії велося на незрозумілій для простого люду грецькій мові, але з 886 р., після прибуття в болгарські землі вигнаних з Великої Моравії учнів свв.. Кирила і Мефодія, почалась підготовка до ведення літургії на словянській мові. Цей перехід був проголошений 893 року у місті Преславі, куди була перенесена болгарська столиця.

Велику наполегливість проявили болгари у боротьбі за самостійність національної церкви. Дякуючи політичному лавіруванню між Константинополем і Римом вони доволі швидко отриали статус автокефального єпископства (870), а потім і становлення свого патріархату (між 920-944). Ці успіхи стали можливими дякуючи військовому і культурному підйому Болгарії того часу, який вона пережила за Симеона (893-927). Що став першим болгарським царем.

Однак цей злет був перерваний. Стурбована військовими і культурними успіхами болгар Візантія здійснювала планомірне завоювання території свого північного сусіда. Боротьба продовжувала близько чотирьох десятиліть і закінчилась у 1018 втратою Болгарією незалежності, ліквідацією інституцій державної влади і болгарської патріархії, що перетворилась на автокефальне єпископство.

 

 


07.06.2015; 23:49
хиты: 203
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь