пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

47. Становище Польщі в період феодальної роздробленості.

Розвиток феодальних відносин у Польщі відбувався на основі хоч і повільного зростання продуктивних сил. Освоювалися необроблені раніше землі, повсюдно поширювалося трипілля, удосконалилася плужна обробка землі, виникали нові міста. XI-XIII століття характеризувалися бурхливим зростанням великого світського та церковного землеволодіння, скоротився і князівський земельний фонд. Основна маса селян в XII-XIII ст. вже перебувала у феодальній залежності від великих землевласників, була закріпачена і несла феодальні повинності на користь своїх панів. Сільська територіальна громада була вже не вільною, а залежала від феодала кріпосної громади. Зростання економічної могутності феодалів приводило і до посилення їх політичного впливу. З середини XII в. великі земельні власники, особливо церковні, вельми наполегливо почали домагатися від князів грамот (привілеїв), юридично підтверджуючий їх податковий та судовий імунітет. Розширення політичних прав феодала приводило до подальшого збільшення феодальної ренти і погіршувало становище селян. Росли й міцніли польські міста, що перетворювалися на великі центри ремесла і торгівлі. У зовнішній торгівлі, в якій як і раніше важливу роль відігравали торговельні зв’язки з Руссю, значне місце займала транзитна торгівля через такі великі центри, як Краків та Вроцлав. Однак розвиток ремесла і торгівлі в Польщі гальмувався тим, що міста знаходилися в залежності від князя, платили на його користь феодальну ренту й торговельні мита. У 40-70-х роках XI ст., Після нещадного придушення феодалами селянського повстання 1037-1038 рр.., князівська влада в Польщі трохи посилилася. Налякані повстанням феодали тимчасово згуртувалися навколо князя, прагнучи використовувати силу центральної влади для подальшого закріпачення селян. Так йшла справа при Казимирі I Відновителі (1039-1058) та його сині – Болеславі II Сміливому (1058-1079).

У цей час міжнародне становище Польщі покращилося. Використавши боротьбу імператора Генріха IV з папою Григорієм VII, Польща звільнилася від підпорядкування Німецької імперії. Положення Болеслава II зміцнилося настільки, що в 1076 р. він прийняв королівський титул.

У 1069 р. Болеслав II здійснив похід на Київ і посадив на великокняжий престол свого родича Ізяслава, раніше вигнаного киянами. У Києві польські війська здійснювали грабежі і насильства до тих пір, поки повстання киян не змусило Болеслава покинути Київ. У 1077 р., після переговорів з папськими легатами, Болеслав вдруге допоміг Ізяславу зайняти київський великокнязівський престол.                               Великі феодали, так звані можновладці, зміцнілі економічно і політично, не потребували більше сильної князівської влади. Проти Болеслава II була складена змова, підтримана імперією та Чехією. На престол був зведений брат Болеслава – Владислав I Герман (1079-1102), при якому Польщею правила невелика група можновладців.                                                                                                                          Феодальні усобиці послаблювали державу, і вона почала розпадатися на окремі феодальні володіння. Болеславу III Кривоустому (1102-1138) знову вдалося досягти тимчасового політичного об’єднання польських земель, чому сприяла необхідність відсічі агресії німецьких феодалів.


07.06.2015; 23:49
хиты: 269
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь