пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

44. Формування державності у чеських землях. Політика Пржемисловичів наприкінці ІХ - ХІІст.

Родо-племінна знать  - князі, жупани, воєводи Територія  поділена на області – жупи                    До Х ст. починає виділяти Прага, що у володінні Пржемисловичів. Тоді як сх. частина належить роду Славніков (м. Лібіца).                                                                                                     Перший історично відомий князь Бурива з роду Прж. (874 – 879)+ дружина Людмила → прийняли християнство у Велеграді.                                                                                                  Вацлав (923 – 935) – онук Бурива:

  • Посилилося нім духовенство проти слов’янської церкви
  • Підтримував католицьке духовенство
  • Похід проти Радислава, князь зличан, → нім король Генріх І скористався, вторгся в Чехію до Праги  → Вацлав визнав себе васалом + данина → воєводи і лехи повстали. Болеслав І Жорстокий ( 935 – 967) – вбив брата Вацлава
  • Спільна загроза з боку мадяр зблизила з нім імператором→955- нім-чеське військо розбило мадяр на р.Лех → Моравія, частина Сілезії з Краковом до Чехії.
  • Видав заміж за польс князя Мешка доньку Дубраву
  • Не зміг поширити владу на володіння Славніка                                                                      Болеслав ІІ Благочестивий (967 – 999)  Аби звільнитися від патронату нім католицтва – окреме єпископство у Празі. Але Славнику вдалося домогтися призначення свого сина Войтеха на празьке єпископство →сутичка з Болеславом ІІ. 987 – Войтех як місіонер до пруссів, де вбитий. Лібіцький князь опирався на підтримку нім імператора ОттонаІІІ, але останній не зміг надати допомоги →995 – Болеслав ІІ зайняв Лібіцу (увесь рід Славників знищено)→ усі їх землі до Прж.                                                                              Болеслав ІІІ Рудий (999 – 1003)  Проти нього піднялася знать, на чолі якої – рід Вршовичів+польс князь Болеслав І Хоробрий →Рудий втік до Нім., а Хоробрий зайняв Прагу, Моравію, Сілезію.                                                                                                        1012 – 1030 – Прага під владою братів Рудого Яромира і Ольджиха.        Бржетилав І (1034 -1055) – син Ольджиха.
  1. Зламав супротив феодальної знаті
  2. Польс боротьба за престол після смерті Мешка ІІ→ захопив Краків і Гнєзно
  3. 1040 – Генріх ІІІ походом проти Чехії, розбитий при Домажлицях, але вже наступного року Бржетислав визнав ленну залежність від Нім.
  4. Не вдалося об’єднати всі чеські землі – лівий берег Дунаю Баварія
  • Феодальна роздробленість: поділив князівство між синами за принципом сеньйорату. Син  Владислав переміг свого брата Яромира(єпископ празький), став Владиславом І (Заснував у моравії окреме єпископство(м. Оломоуц),у зовнішній політиці орієнтувався на нім імператора ГенріхаІУ, за що отримав королівський титул і землі Верхньої Лужиці у саксонії.Владислав ІІ - 1158 отримав королівську корону, що наслідувалася Прж. Чехія стала королівством.


07.06.2015; 23:49
хиты: 258
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь