пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

39.Ареал розселення полабсько-прибалтійських слов’ян.

Найзахідніші словянське племена займали територію між річками Лаба (Ельба) та її притоками Салою (Зааном) на заході та Одером (Одрою) на сході. У нижній течії Лаби й на північ, до Балтійського моря, жили ободрити (бодричі). На схід та південно-східному напрямку від них – лютичі (велети). У межиріччі Сали і Бобра (притоку Одеру), до Рудних гір на півдні – серби-лужичани. Наприкінці УІІІ ст.. вони створили племінні союзи: бодрицький, лютицький і сербський. На схід від полабських племен на Балтійському узбережжі жили поморські словяни.

Поділ полабських племен: Ободрити: бусинці, вагри, варни, глиняни, древани, моравани, полаби, рароги, смоляни

Велети (лютичі): черезпеняни, хижани, долинчани, дошани, нелетичі, плоні, ратари, речани, спревяни, стодоряни, украни, замчищі, земчичі. + руяни

Полабські серби: доломичі, лужичани, мільчани, чутичі, сусличі, колядичі, жирмунтовичі, житичани.

Ободрити. Ареал проживання - нижня течія Ельби (Лаби), захід сучасного Мекленбурга, східна частина землі Шлезвіг-Гольштейн і північно-східна частина сучасної Нижньої Саксонії (області, на схід від міста Люнебург - «Вендланд», район Люхов-Данненберг) де проживали древане. Найбільше місто - Рерік на узбережжі Балтійського моря. Інші центри: Старгард, Любіца, Велеград, Варнов, Зверин, Ілово, Добін (близько Вісмара).

Лютичі. від VI століття проживають на землях між нижньою Одрою і Лабою. На Заході – кордон з ободритами, на сході – Одер, на півночі – Балтійське море, на півдні – племена сербів. Баварський географ нараховує 95 міст; Ретра, Димін, Велігост, Гоцков, Бранібор, Поступим.

Лужицькі серби. Всього налічувалося близько 20 племен, у яких поширився загальний етнонім серби, вони розселилися на території площею близько 40 000 квадратних кілометрів від річки Заале на заході до річок Одер і Бубр на сході і від Берліна на півночі до Рудних гір на півдні. Міста: Будишин, Липск, Цвіков, Дрезна.

Поморяни. Точний ареал виокремити важко, кордон з лютичами якийсь час проходив по Одеру. Міста: Битов, Ленборк, Мястко, Ферстново, Камень.

 

 

 


07.06.2015; 23:49
хиты: 219
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь