пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

34. Хорватія в період унії з Угорщиною.

Після смерті в 1089 році короля Дмітара Звонимира королем був обраний Стефан II. Він був тяжко хворий і вів швидше чернечий, ніж королівський спосіб життя. Після смерті Степана II 1091 року династія Трпимировичів обірвалася. Вдова Дмітара Звонимира, Олена, докладала зусиль, щоб на хорватська трон зійшов її брат , король Угорщини Ласло I Святий. У 1091 Ласло I захопив значну частину Посавська Хорватії і поставив королем Хорватії свого племінника Альмоша.Хорватська знать обрала на з'їзді королем Петара Свачіча (його резиденція розташовувалася в місті Кнін ), який домігся тимчасового успіху, вигнавши угорців з більшої частини країни. У 1097 році новий король Угорщини Кальман Книжник здобув над хорватами вирішальну перемогу в битві на горі Гвізд ( поруч із сучасною Петрина ) , що призвело до ліквідації незалежності країни.

1091 р. угорці на чолі з королем Ласло I Святим захопили території Хорватії між річкою Дравою і горою Гвізд. Королю Петару Свачічу, обраному хорватської знаттю, лише ненадовго вдається вигнати угорців з цієї частини країни. У 1097 році новий король Угорщини Кальман Книжник у битві на горі Гвізд розгромив хорватів і остаточно затвердив угорське панування.

У 1102 році був підписаний договір Pacta Conventa, за яким Хорватія вступила в союз з Угорщиною. У результаті цього союзу утворилося об'єднана Угорсько - Хорватська держава, в якому королівство Хорватія зберігало адміністративну автономію. У договорі було прописано, що два роздільних королівства, Хорватія і Угорщина, управляються одним правителем - угорським королем. Король узяв на себе зобов'язання не заселяти хорватські землі угорцями, призначати бана, тобто правителя, Хорватії і зберігати права хорватської знаті.Король Кальман Книжник також відвоював Далмацію у Венеції. У 1102 р. він коронувався в Біоград , що став хорватської столицею, як король Угорщини та Хорватії. Союз двох королівств тривав 800 років.  Пункти договору Pacta Conventa :

  • Хорватські дворяни не платять податки.
  • Хорвати несуть військову службу тільки в межах хорватських кордонів; у разі якщо вони направляються на службу в Угорщину , їм виплачується додаткове платню.
  • Король Угорщини зобов'язується захищати Хорватію від зовнішніх загроз.
  • Короля Угорщини представляє в Хорватії Бан .
  • Хорватія має власний парламент ( Сабор ).

 

 


07.06.2015; 23:49
хиты: 258
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь