пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

32. Македонські землі в VII-XII ст.

Переломною подією в історії Македонії став прихід слов'ян.Вже на початку VI століття слов'янські племена почали здійснювати набіги за Дунаю на візантійські землі.У 517 році слов'яни спустошили Македонію, Епір і Іллірію. За свідченням Прокопія, в період правління Юстиніана I вони щороку вторгалися в межі імперії.У 550 році слов'яни зробили першу спробу захопити Фессалоніки. У 626 році , спільно з аварами, облягали Константинополь.У другій половині VII століття серед слов'ян, що розселилися на Балканах, виник племінний союз на чолі з князем Пребондом з племені рінхінів, проте він незабаром розпався, зазнавши поразки від візантійців у Фессалоник в 680 році.

У другій половині IX століття територія Македонії була завойована військами Першого Болгарського царства. Під владою Візантії залишилася лише Фессалоніка з округою. Велике значення для розвитку культури слов'ян мала місія грецьких просвітителів Кирила і Мефодія+поширення єретичного вчення богомильства. У 970-971 східна частина території Болгарського царства була відвойована військами Візантії та Святослава Ігоревича. Ядром держави Самуїла, що отримав у істориків назву Західно- Болгарське царство, була Македонія, а столицею був Охрід. У 997 році Самуїл прийняв титул царя. Протягом усього свого правління він вів практично не припинялися війни з Візантією. Йому вдалося приєднати Епір, сучасні Албанію і північно-східну Болгарію, а також значну частину Сербії. 1018 року Болгарське царство впало, його територія , включаючи Македонію, повернулися до складу Візантійської імперії.Західно- Болгарське царство Самуїла характеризувалося частиною істориків як перше слов'янське держава на Балканах, що виникло в результаті повстання комітопули проти болгарської влади. У рамках Візантійської імперії більша частина Македонії входила до складу феми Болгарія , адміністративним центром якої спочатку був місто Скоп'є , з 1150 року - Ніш. Прибережні області були приєднані до феме Солуня. Існувала також фема Македонія , яка розташовувалася у Фракії (центр - Адріанополь ).

Входження до складу Візантії призвело до посилення податкового тягаря: натуральні податі на користь держави були замінені грошовими , введені поземельний і подимний податки , а також податок на майно. Це призвело до великого повстання Петра Деляна 1040-1041 рр.Наступне велике повстання спалахнуло в 1072 році в північній Македонії та Косові під проводом Георгія Войтеха і Костянтина Бодина. Костянтин був проголошений в Призрені царем Болгарії. У 1073 році, проте , заколот був придушений.Наприкінці XI – напади норманів (1096 р., Вільгельм ІІ – 1185р.). Лише наприкінці 1185 византийцам вдалося вигнати норманів з Балканського півострова.

 


07.06.2015; 23:49
хиты: 286
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь