пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

25. Західно - Болгарське царство

(970 - 1018) (1018-віз.захопили Охрид)

Х ст.. – завершення становлення інститутів феодалізму. Прискорюється перехід до сусідської общини. З фонду царських земель формується церковне і монастирське землеволодіння. + велика приватна власність. Царська влада мала контроль над приватним землеволодінням, подібний до візантійського + общинна власність на угіддя (неподілені землі). Переважала мала сім*я.

Головний зміст соціально-економічних змін у Болгарії Х – поч.. ХІ ст. – поява основних інститутів феодального суспільства: феодальної вотчини, категорії залежних селян, на яких переносили візантійський термін «парики» і т.д. основну масу складали вільні селяни, які мали платити податки. Оформилось в Х – ХІ ст.. в Болгарії феодальне місто як осередок ремесла і торгівлі (а не лише адміністративно-церковний і військовий).

Після закінчення правління Симеона царем стає його син Петро (927-970), який укладає мир з візантійцями, що був скріплений його шлюбом з візантійською царівною. у 930 проти нього піднімає бунт ще один брат Петра – Михаїл, однак він раптово помирає.

Болгарія мала захищати Візантію від набігів угорців, однак сама Болгарії не допомагала – тому угорські набіги скінчились укладенням договору Петра з угорцями – не розоряти Болгарію і можливість проходу до кордонів імперії + ускладнюється внутрішнє становище в Болгарії з поширенням богомильського руху.

Никифор Фока (963 - 969) готує вирішальний удар по Болгарії, Н. Ф. провокує удар князя Святослава по болгарським дунайським містам. В цей час від Болгарії відділяються західні райони держави, що знаходяться під управлінням чотирьох братів-комітопулів, тобто синів коміта

Розкол у таборі болгарської знаті поглибився – Святослав захоплює Преслав, залишає у ньому свій гарнізон, однак династія і казна лишились неторкнуті.

Іоанна І Цімісхія (969-976) - 971 року захопив царську казну і перейменував столицю Болгарії в Іоаннуполь. Після відходу Святослава пн.-сх,сх.,част. центр. Болгарії були анексовані Візантією, а сини Петра позбавлені царських регалій.

 


07.06.2015; 23:49
хиты: 238
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь