пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

22. Становлення Першої Болгарської держави (681 - 1018), її соціально - економічний розвиток та політична структура (1018-віз.захопили Охрид)

До подій 70-80-х років 7 ст. протоболгарські племена – кочівники, не мають постійних сезонних стійбищ, займаються мисливством, рибальством; устрій – військова демократія, йде процес оформлення родової аристократії, велике значення мав особистий авторитет вождя.

У болгар з місцевим населенням (правий берег Дністра, низов*я Серету і Пруту) був синтез у військово-адміністративній сфері. Органи болгарського управління недостатньо розвинуті, вони сильно пов’язані з тюркськими традиціями. Біля Пліски був створений ханський аул – укріплений табір-зимовище і резиденція + система податків на користь хана та його урядовців.

У 681 році Аспарух розгромив війська візантійського імператора Костянтина IV недалеко від гирла Дунаю + договір – офіційне визнанням болгарської держави.

Про організацію економічної бази: існувало центральне казначейство, міждержавна торгівля з в Болгарії (як і у Візантії) + будівнича діяльність.

соціальний устрій: рядові протоболгари мали певні повинності, члени правлячого роду Дуло і його оточення концентрували у своїх руках основні органи центральної влади. В таких умовах хан мав забезпечувати рівновагу між двома різноетнічними станами знаті, адже словянська знать була більш чисельною, хоч і менш впливовою.

у ІІІ чв. 8 ст. Загострилися відносини між болгарською та словянською знаттю, Болгарія послаблюється, посилюється Візантія, у столиці киплять смути, лише хан Телеріг (768-777) поставив собі за мету знешкодити про візантійську знать, що йому і вдалось + гоніння на християн.

+ джерела говорять про зростання майнової нерівності всередині общини, обезземелення селян, концентрацію земельної власності.

закони хана Крума (803-814): підвищують покарання за злочини проти приватної власності, хан під страхом жорстокої кари наказав багатим давати бідним стільки, скільки необхідно, щоб вони більше не просили милостиню. Від першої половини 9 ст. вища влада мала монархічний спадковий характер, хан - верховним головнокомандуючим, вищим законодавцем і суддею, а також верховним жерцем. Опорою його влади була вища аристократія.

 


07.06.2015; 23:49
хиты: 235
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь