пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

21. Кирило - Мефодіївська традиція

– особлива течія у християнстві, яка враховує своєрідність слов'янського світогляду і поєднує в собі риси різних християнських вчень.

Кирило - Мефодіївська традиція відома нам сьогодні лише фрагментарно, проте можна виділити деякі її характерні риси. Насамперед, вона зорієнтована на раннє, єдине християнство як ідеальну форму християнської церкви і віри взагалі. Ідея єдності церкви була вкрай важлива для Кирила і Мефодія, бо їм доводилося враховувати реальний стан справ з християнською вірою в світі слов'янських народів наприкінці IX століття. Тому у своєму вченні вони прагнули примирити між собою різні християнські громади як організаційно, так і на рівні віросповідання і принципів богослужіння. Саме ідеї єдності церков, рівність всіх народів і віротерпимість були головними в Кирило-Мефодіївського традиції. Особливо це проявилося в розробці Кирилом і Мефодієм слов'янського церковного лексикону і правил богослужіння, які поєднували риси різних церков - і східної, і західної, і ірландської, і навіть аріанської .

Віросповідну основу Кирило-Мефодіївського традиції становило православне вчення, однак більш світле й оптимістичне, ніж на Сході, відповідне корінним підвалинам слов'янського світосприйняття. У той же час відомо, що Мефодія звинувачували у схильності до аріанства.

Кирило- Мефодіївська традиція була дуже популярна серед слов'янських народів. Коли в 886 році учнів Кирила і Мефодія вигнали з Великої Моравії, вони продовжили просвітництво слов'ян у Сербії, Хорватії і особливо в Болгарії.

Сама Кирило - Мефодіївська традиція була детально розроблена і навіть не претендувала на те, щоб стати окремою церковною організацією. Проте вона мала значний вплив на сприйняття слов'янами самої суті християнського вчення. + найдовше вона зберігалася Стародавньої Русі.

Зрештою, слов'янські країни потрапили під юрисдикцію різних церков, тому у різних слов'янських народів в підсумку утвердилися різні традиції: в Чехії, Хорватії, Польщі - римо - католицька церква; в Болгарії, Сербії та Україні, Білорусії, Болгарія, Росії - православна церква.

 

 


07.06.2015; 23:49
хиты: 232
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь