пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

10. Територія розселення давніх слов*ян

У давній період різні групи слов’ян уже відомі під власними іменами (етнонімами). Візантійські автори VI ст. Прокопій Кесарійський, Йордан, Менандр Протектор, Феофілакт Симоккита, Маврикій Стратег знають їх під назвами венедів, антів і склавинів, наголошуючи на їхній спорідненості за мовою, звичаями, віруваннями й походженням «від одного кореня».

За Йорданом, венеди жили на схід від верхів’я Вісли («Починаючи від місця народження Вістули [Вісли] на безмірних просторах розташувалося багатолюдне плем’я венетів»); склавіни – «від міста Новієнтуна й озера, що зветься Марсіанським, до Данастра, а на Північ – Віксли»; анти – в межиріччі Дністра до Дніпра, «до того місця, де Понтійське [Чорне] море утворює вигин». З цього випливає, що на початку другої половини І тис. до н. е. слов’яни заселяли величезний ареал від Вісли на заході, Прибалтики і Верхньої Наддніпрянщині на півночі, басейну Дністра на південному заході, Нижньому Дніпрі і узбережжі Чорного моря на південному сході. Східної межі поширення слов’янських джерел візантійські автори не знали.

Зі слов’янськими племенами венетів, склавинів і антів пов’язані чотири археологічні культури, а саме: празька, або празько-корчацька, дзедзицька, або суковсько-дзедзицька, пеньківська та колочинська, що мають багато спільного в топографії поселень, житловому будівництві, поховальній обрядовості, кераміці, знаряддях праці, прикрасах тощо. Це підтверджує слова Йордана, який писав про те, що «ці венети...походять від єдиного кореня і сьогодні відомі під трьома іменами: венетів, антів, склавинів».

Водночас кожна з археологічних культур ранніх слов’ян має власні етнографічні риси, які стосуються форм різних видів кераміки, елементів одягу й житла. В ареалі празько-корчацької культури (VIVII ст.), який охоплював величезну територію від середньої течії Ельби, Одри й Вісли на заході, басейну Дунаю на півдні, Полісся на півночі, Прикарпаття й Волині на заході,  більшість пам’яток – невеликі городища (1–2 га) відкритого типу. Лише незначна частина з них – укріплені городища.

Дзедзицька археологічна культура (VIVII ст.), поширена в північних районах Вісло-Одерського басейну, характеризується своєрідною формою кераміки й особливостями поховального обряду (розкидання залишків небіжчика після кремації по поверхні землі). На думку дослідників, пам’ятки цієї культури залишені венедами, серед яких були як слов’яни, так і місцева слов’янізована людність – нащадки давніх праіндоєвропейців, недиференційованих у мовному аспекті.

Старожитності пеньківської археологічної культури (VIVII ст.) виявлено на теренах Румунії, Прутсько-Дністровського межиріччя, Південного Побужжя, Середньої Наддніпрянщини, лісостепової зони Дніпровського Лівобережжя аж до р. Сіверський Донець. Специфічними рисами її матеріальної культури є квадратна форма житла й відкритого вогнища замість пічки-кам’янки. На думку вчених, пам’ятки пеньківської культури залишили анти, значну частину яких становили слав’янізовані нащадки іраномовних племен Південно-Східної Європи.

 

 


07.06.2015; 23:49
хиты: 217
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь