пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

7. Концепції та гіпотези слов*янської прабатьківщини

Загальновизнаним вважається положення, що слов'яни, які згодом розселилися в Централь­ній, Південно-Східній та Східній Європі, — є автохтонами і представляють одну з гілок індоєвропейської спільноти, що ко­лись існувала.

"Дунайська гіпотеза". Вперше її висунув у середині XI ст. літопи­сець Києво-Печерської лаври Нестор. Він починає слов'янську історію саме з Подунав'я. Свого подальшого розвитку "ду­найська гіпотеза" набула в працях російських (С. М. Соловйов, В. Т. Ключевський) та інших слов'янознавців XIX ст. її при­хильники обстоювали тезу, згідно з якою праслов'янська спіль­нота зародилася безпосередньо на Дунаї — в епіцентрі фор­мування індоєвропейських мов у бронзовому віці. Під час мі­грації носіїв цих мов праслов'яни рухалися від Дунаю, а потім, в епоху "Великого переселення народів", повернулися на "ду­найську прабатьківщину".

У XVIII ст. "теорія азійського походження "слов'ян. її автори — окремі вчені (німці за похо­дженням) спробували обгрунтувати "неарійське" походжен­ня слов'ян. Вони намагалися довести, що слов'янські племена з явились у Європі лише в середині І тис. н. є., під час "Великого переселення народів", разом з гунами, аварами, булгарами та іншими тюркськими народами. Однак уже в першій половині XIX ст., після виходу праць словацького історика-славіста П. Й. Шафарика (1795—1861), ця концепція була спро­стована. Він переконливо довів, що слов'яни є автохтонами Європи, одним із корінних народів..

У XX ст. виникла "привісельська концепція ". Прихильники якої спирались на відомості про венедів (венетів) античних авторів І—II ст. н. є. Так, венеди, згідно з їхніми повідомленнями, жили вздовж Балтійсь­кого узбережжя між Штеттінською і Данцизькою затоками, там, де впадає Вісла, та вздовж: її річища аж до верхів'їв Кар­патських (Венедських) гір.

 В середині XX ст. польські вчені Й. Костровський, Т. Лер-Сплавінський та інші висунули "вісло-одерську концепцію" слов'янської прабатьківщини. Суть її пов 'язана з носіями лужиць­кої культури, яка охоплювала в останній третині II тис. та першій третині І тис. до н. є. більшу частину Польщі, поступо­во поширюючись на Східну Німеччину, Чехію, Словаччину та Західну Україну. Інший польський учений Г. Ловм'янський доводив, шо гідроніми, на які спиралися автори "вісло-одерської концепції"', мають дослов'янське походження і належать до іншого давньоєвропейського етносу. Він також вважав, що виділення слов'ян із балто-слов'янської спільноти відбулося до першої половини І тис. до н. є.

Російські дослідники І. П. Русанова та В. В. Седов висуну­ли "верхньодніпровську концепцію" розташування слов'янської прабатьківщини. Вони відносили процес слов'янізації Лісостепо­вої України та прилеглих лісових регіонів до середини І тис. н. є. Така "слов'янізація ", на їхню думку, пролягала переважно через територію Західної України. Певним продовженням цієї кон­цепції є твердження російських учених М. Вернера, М. І. Артамонова, М. Б. Щукіна про те, що слов'янська прабатьківщи­на містилася у Верхньому Подніпров*ї  і саме завдяки цьому слов 'яни після вигнання гунами готів заселили спочатку територію сучасної України, а згодом і величезні простори Європи: від Ель­би до Оки, від Балтики до Дунаю.

 

 

 


07.06.2015; 23:49
хиты: 234
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь