пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

13. Виховання та навчання в стародавній Греції.(лекція Грачова)

Афінська система вихованнявідрізняласявідспартанської. Афінипрагнули до поєднаннярозумового, морального, естетичного та фізичногорозвитку. Мета виховання – гармонійнорозвиненаособистість(“калокагатія” – внутрішня та зовнішнядосконалість).

До 7 роківхлопчиків і дівчатоквиховували в сім’ї. Відтак хлопчики навчались в школах, а дівчатказдобувалидомашнє,сімейневиховання, привчались до домашньогогосподарства.

Хлопчики 7-14 роківнавчались у приватних школах граматистів і кіфаристів. Заняття проводили вчителі, якіназивались дидаскалами (від гр. “дидаско” - навчаю). Учнів додому і в школу супроводжували раби-педагоги. У школах граматистів навчали писати, читати, лічити. У школах кіфаристів (музики) учнів, крім елементарноїграмоти, вчили співати, грати на музичних інструментах, декламувати уривки з “Одіссеї”, “Іліади” та ін.

З 14-15 роківпідлітки та юнаки навчались у школі палестрі (школі боротьби) п’ятиборства (біг, стрибки, боротьба, метання диска і списа), а також плавання.

Юнаки 17-18 років з родин заможнихаристократів виховувались у гімнасіях, в якихвивчали філософію, політику, літературу та займалися гімнастикою.

Юнаки 18-20 років готувалися до військовоїслужби (вивчали зброю, морську справу, військові статути, державні закони).

З IV ст. до н.е. до І ст. н.е. грецька культура поширилась на величезні території. Цей період грецької історії називають епохою еллінізму. Освітаста є громадською справою, особливе службове становище посідає вчитель. У школах починають вчитися і дівчата. Створюються підручники.

Система освіти в цей час складалася з таких ланок:

v елементарна школа грамоти (7-12 рр.)

v граматична школа (12-15 рр.)

v гімнасії (15-18 рр.)

v ефебії (18-19 рр.)

v філософська школа (20-22 рр.)

Висновок: Навчанняпочиналося з 7 років у початкові йшколі – дидаксалейону (відгрецької “дидактикос” – “повчальний”). В ній вивчалися письмо, арифметика, література, музика, малювання. Вищою ступінню була граматична школа, де для школярів з 12 до 15 років поглиблено викладалисяназваніпредмети з доповненням основ астрономії й філософії. Фізичнезагартуванняодночасновідбувалося в спеціальномукомплексі – палестрі. Переліченітипинавчальнихзакладівбулиприватними. Наступнуосвітнюступінь – гімнасіюфінансувала держава. В ній юнаки 16-18 роківвивчалитакіпредмети як риторика, етика, логіка, географія, а такожгімнастика. Післягімнасіїможнабуло стати ефебом – учнемвищогонавчального закладу. В поліснуепохувінотримуваввійськовуспеціальність, а в елліністичну – цивільну. Своєрідною формою вищоїосвіти стали гуртки. Вони формувалисянавколовеликихвчених.

 


26.12.2014; 13:31
хиты: 179
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь