пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

12. Грошова система і медаль’єрне мистецтво

Перші монети з'явились у Лідії, на східному узбережжі Середземного моря, на батьківщині легендарного Креза.1 Там у VII ст. до н. е. з електру почали карбувати перші гроші. їх появу більшість нумізматів пов'язують із царем Гігесом (685-652 рр. до н. е.). Перші лідійські статери важили від 13,93 до 14,29 г. Вони являли собою овальний (у формі бобу) шматочок металу. На монеті з одного боку відтискалося клеймо, яке гарантувало вагу і чистоту металу. Стародавні монети були повноцінними грошима, бо їхня вартість повинна була підтверджуватися вартістю металу і його вагою. Вже через 200 років, до кінця IV ст. до н. е. кожне грецьке місто карбувало свою монету.

В основу грошово-монетних одиниць було покладено спільні майже для всіх грецьких міст вагові одиниці та їх назви: талант, міна, статер, драхма, обол.

1 талант = 60 мін;

1 міна = 50 статерів = 100 драхм;

 1 драхма =6 оболів;

 1 обол = 8 халків;

 1 халк = 7 лепт.

Талант і міна відігравали роль грошово-лічильних одиниць, а засобами обігу (монетами) стали статер, драхма, обол і кратні їм.

Розрізняють два типи грецьких монетних систем - системи, побудовані на статері, і системи, основною грошовою одиницею яких була драхма. Монетні системи, для яких основним металом було золото або електр, в основному базувалися на статері, а системи, для яких основним металом було срібло, - на драхмі.

Монетні системи міст-полісів були різними залежно від місця карбування. Наприклад, егінський талант містив 31,435 кг срібла, а евбейський (староантичний) - 37,710 кг. Використовувався й солонів талант (запроваджений Солоном) із вмістом 33,655, а згодом 26,400 кг. Перебували в обігу й найдрібніші мідні монети - хапки (0,09 г) і лепти (0,013 г).

Коринфська монетна система була тотожна евбейській, але відрізнялася від неї тим, що статер масою 8,72 г переділявся не на дві, як в аттичній, а на три драхми, і тому одна драхма важила 2,91 г. Таких прикладів можна наводити багато.

Медаль’єрне мистецтво

На рубежі VІІ і VІІІ ст. до н. е.. в Лідії та Стародавній Греції з появою монет виникло медальєрне мистецтво - особливий різновид дрібної пластики або мистецтво виготовлення форм для відливання і штемпелів для карбування медалей та монет. Матеріалом для монет і медалей служать мідь, бронза, срібло, золото, платина та інші метали і їхні сплави, які дозволяють створювати чіткі мелкофігурние, рельєфні зображення. Лицьова сторона монети або медалі називається аверсом (від франц. Avers, лат.adversus - звернений обличчям), зворотний бік - реверсом (від лат. Reverses-зворотний).  В Греції цим займалися ті ж майстри, що й гравіруванням по каменю, до нас дійшло лише кілька імен, таких як Кімон та Евайнет, які працювали за тиранії обоз Діонісіїв. Їх іменами були підписані монети, звідси ми і дізнались їх імена.

Метод роботи: Береться форма, на якій зроблено рельєф аверса, і інша – з реверсом. Металевий кружок у формі монети кладеться між ними. Береться молот . Наноситься удар молотом по формі. Маємо монету.

??????

Profit!!!!!!!!!

 

 


26.12.2014; 13:31
хиты: 597
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь