пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

43. Правління Павла I.

Особливості внутрішньої політики Павла. Для сина великої імператриці була характерна крайня ворожість по відношенню до матері, її оточення і політики, яку він вважав наскрізь фальшивою, розкладницької дворянство і, у підсумку, що ослаблює країну. 1деалом правителя для нього був Петро I, до часів і порядків якого він і намагався повернутися по своєму.У той же час, в прагненні зміцнити самодержавство, правда, іншими методами, у продовженні роздач поміщикам державних селян його політика мало чим відрізнялася від курсу Катерини.

Основний зміст політичного курсу Павла I.

 - Відмова від політики освіченого абсолютизму у відношенні до дворянства (обмеження прав, наданих Жалуваної грамотою: дозвіл піддавати дворян тілесних покарань, скасування дворянських губернських зборів, відновлення обовязки служити, заборона вільного виїзду за кордон та ін)

1) Перехід до паличної дисципліни і дрібязкової регламентації в армії і державних установах. Насадження прусських порядків. Звільнення всіх малолітніх офіцерів, формально перебували на службі

2) Борючись з впливом французької революції, Павло ввів жорстку цензуру, заборонив всі приватні друкарні, вживання таких слів як громадянин, батьківщина, товариство та ін

3) У той же час він робить ряд заходів, що поклали початок обмеження кріпацтва: селянам було дозволено присягати імператорові, в 1797 р. прийнятий Указ про 3-х денний панщині, що носив, правда, рекомендаційний характер, в 1798 р. заборонено продаж без землі малоросійських ( українських) селян.

4) Памятаючи про долю свого батька Петра III, в 1797 р. Павло прийняв новий закон про престолонаслідування. Тепер влада передавалася від батька тільки до старшого сина.

Підсумки правління Павла I. Політика Павла I викликала різке невдоволення особливо серед столичного гвардійського дворянства. Поступово в гвардійських колах дозрів змову, породжений:

- Надмірною регламентацією всієї державної життя і обмеженням привілеїв дворян;

- Страхом і постійними очікуваннями репресій з боку непередбачуваного імператора;

- 1нтригами англійської дипломатії, викликаними висновком Росією союзу з Францією, спрямованого проти Англії.

Переворот був підготовлений під керівництвом сановників з найближчого оточення імператора - П.А. Палена і Н.1. Паніна. У ніч на 12 березня 1801 Павло був убитий в Михайлівському замку в Петербурзі. Йому успадкував старший син Олександр, який знав про наміри змовників. Так була поставлена остання крапка в історії палацових переворотів у Росії.


05.12.2014; 13:41
хиты: 248
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь