пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

36. Царювання Єлизавети Петрівни. Розширення прав і привілеїв дворянства.

Після перевороту 1741 р. на престол зійшла дочка Петра I Єлизавета. Це була приваблива, веселої вдачі і привітна тридцятидворічна жінка, пристрастю якої були наряди, бали, фейєрверки. Свідоцтвом цьому став сліпучий блиск елизаветинского бароко.
Імператриця мало займалася державними справами, передовіривши їх своїм фаворитам - братам Разумовським, Шуваловим, Воронцовим, Бестужеву-Рюміну. На зміну іноземцям прийшли російські вельможі.Метою свого царювання Єлизавета Петрівна проголосила повернення до порядків свого батька. Були відновлені в правах Сенат, Берг- і Мануфактур-колегії, Головний магістрат. Конференція при найвищому дворі зайняла місце скасованого Кабінету міністрів. Непомітною стала діяльність Таємної канцелярії.

У 1755 р. був відкритий університет у Москві, а в 1760 р. - Академія мистецтв (рус. Академия художеств). Час Єлизавети - це час Ломоносова, період розквіту російської науки і мистецтва.

Соціальна політика залишалася колишньою: розширення прав і привілеїв дворянства, що досягалося за рахунок обмеження прав і регламентації життя селян. У 1746 р. тільки за дворянами було закріплено право володіти землею і селянами. У 1760 р. поміщики отримали право засилати селян, що виступали проти них, в Сибір, із зарахуванням їх замість рекрутів. Селянам було заборонено вести грошові операції без дозволу поміщика.

Для підтримки дворянства був заснований Дворянський земельний банк, аналогічний банк був відкритий і для купецтва. У 1754 р. скасували внутрішні митні збори, що відкривало широкі можливості для торгівлі сільськогосподарськими і промисловими товарами. У 1755 р. заводські селяни були закріплені в якості постійних (посесійних) працівників на уральських заводах, таким чином, поміщики отримали право розпоряджатися не лише землею, але особою і майном селянина.

У зовнішній політиці Єлизавета наслідувала головний принцип свого батька - врахування національних, а точніше, імперських, інтересів. Їй вдалося таким чином побудувати зовнішньополітичні стосунки, що за двадцять років її правління п'ятнадцять були мирними для Росії.


05.12.2014; 13:41
хиты: 237
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь