пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

31. Основні особливості Російської імперії.

Деякі дослідники вважають, що імперія — одна з кращих форм організації строкатого людського співтовариства Євразії, що забезпечує людині психологічну й фізичну захищеність. Заслуга імперії й у тому, що вона підриває локальний характер історичного розвитку, залучаючи народи, що її населяють, до єдиного світового історичного процесу.Інша позиція полягає у твердженні, що Росія — таке саме штучне утворення, як будь-яка імперія, трималася на страху скорених народів перед військовою могутністю метрополії і тому була приречена на розпад.Імперія — дуже складна етносоціальна і політична просторова система. Історія знає безліч стародавніх і сучасних імперій. Незважаючи на принципові розбіжності, вони мають загальні класифікаційні риси.

1. Будь-яка імперія поєднує під сильною централізованою владою етнічні й адміністративно-територіальні утворення.

2. В основі управління лежать відносини метрополія — колонія, центр — провінція, центр — національні окраїни.

3. Для імперій характерна національна, історична, релігійна різнорідність складових. Така форма державності властива найбільш могутнім державам, що тяжіють до особистої влади глави країни, з високою політичною і соціальною роллю армії й узагалі військового елемента.

Російська імперія сформувалася в результаті довгого збирання земель і розширення держави по величезних просторах Євразії. Однак, як і скрізь, російська держава була знаряддям панування меншості над більшістю й утиски становили для неї природний механізмом регуляції. Імперська політика Російської держави формувалася поступово, у міру посилення держави. Офіційну назву імперії Росія одержала наприкінці правління Петра І, проголошеного імператором після успішного завершення Північної війни зі Швецією. Остаточно у знайомих нам обрисах імперія оформилася тільки в 70-і рр. XIX ст. Найбільш бурхливо імперія зросла у XVIII ст. Як і будь-яка імперія, Росія здійснювала жорстоке централізоване управління, не зупиняючись перед застосуванням військової сили. Політика царату не всюди була однаковою. Так, на український і білоруський народ дивилися як на частину російського народу, тоді як у східних землях управління здійснювалося за допомогою місцевої знаті.Російське дворянство вбирало в себе феодалів різного етнічного походження. Країна будувалася з урахуванням прав кожного народу на певний спосіб життя.

+релігійна позиція( Москва-Третій Рим).


05.12.2014; 13:41
хиты: 240
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь