пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

25. Азовські походи. “ Велике посольство “.

1695 і 1696 років - військові кампанії Росії проти Османської імперії ; були зроблені Петром I на початку його царювання і закінчилися взяттям турецької фортеці Азов. Вибір південного напрямку в якості першої мети обумовлений декількома основними причинами: 1) війна з Османською імперією видавалася більш легким завданням , ніж конфлікт зі Швецією , що закриває вихід до Балтійського моря.2) взяття Азова дозволило б убезпечити південні області країни від набігів кримських татар.3) Росія разом зі своїми союзниками ( Річчю Посполитою , Австрією та Венецією ) З 1677 року знаходилася в стані війни з Туреччиною.

Перша спроба взяття ( штурму ) Азова зроблена в 1695 році.. 2 липня війська під командуванням  Гордона почали облогу . Були зроблені дві спроби штурму (5 серпня і 25 вересня) , але фортеця взяти не вдалося. 20 жовтня облога була знята.

Головною причиною поразки стала відсутність флоту. Російська армія не могла перешкоджати постачанню фортеці по морю. Крім того, це суттєво збільшувало час доставки військових вантажів. Свою роль зіграли також неузгодженість дій російських військ і слабка інженерна підготовка .

Взимку 1696 у Воронежі і Преображенському було розгорнуто масштабне будівництво кораблів. Побудовані в Преображенському галери в розібраному вигляді доставлялися до Воронежа , там збиралися і спускалися на воду. Крім того , з Австрії були запрошені інженерні фахівці.Реорганізовано і командування військами. На чолі флоту поставлений Лефорт , сухопутні війська довірені генералісимусу Шейну .

20 травня козаки на галерах в гирлі Дону напали на караван турецьких вантажних суден . В результаті було знищено 2 галери і 9 малих суден , а одне невелике судно захоплене .27 травня флот вийшов в Азовське море і відрізав фортецю від джерел постачання по морю. Підійшла турецька військова флотилія не наважилася вступити в бій.16 липня завершено підготовчі облогові роботи . Після тривалої артилерійських обстрілів 19 липня гарнізон Азова здався.

Велике посольство - дипломатична місія 1697-1698 в Зах. Європу , розпочата царем Петром I. Посольству належало виконати кілька важливих завдань:

Заручитися підтримкою європейських країн у боротьбі проти Османської імперії і Кримського ханства;Завдяки підтримці європейських держав отримати північне узбережжя Чорного моря;Підняти престиж Росії в Європі повідомленнями про перемогу в Азовських походах;Запросити на російську службу іноземних фахівців, замовити і закупити військові матеріали, озброєння;Знайомство царя з життям і порядками європейських країн.Однак практичним його результатом стало створення передумов для організації коаліції проти Швеції.Згідно з наказом царя посольство прямувало до Австрії, Саксонії, Бранденбургу, Голландії, Англії, Венеції та до Папи Римського. Шлях посольства йшов через Ригу і Кенігсберг до Голландії та Англії, з Англії посольство повернулася назад до Голландії, а потім воно відвідало Відень; до Венеції посольство не доїхало.


05.12.2014; 13:41
хиты: 715
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь