пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

Особливості відносин з країнами Далекого Сходу, Центральної та Передньої Азії. Нерчинський трактат.

Перші зв'язки між Російською державою і Китаєм відносяться до XIII століття . Вже в XVI столітті при Івані Грозному було споряджено 2 Посольства для пошуку шляху в Китай через Середню Азію і Монголію. Після заснування Тобольська його воєвода посилав козаків на Далекий Схід. Російські козаки і селяни заселяли Забайкалля і Приамурський край, побудували уздовж Амура кілька острогів (обгороджених поселень), найбільшими з яких були Албазин на лівому березі Амура і Нерчинськ на річці Шилка.

Незважаючи на те, що землі російських поселенців не межує ні з родовими землями маньчжурів, ні з Китаєм, проте уряд  Китаю поставилося до них украй вороже, побоюючись догляду недавно підкорених маньчжурами евенкійських та інших племен до росіян. Після переходу деяких великих пологів під покровом  Росії маньчжурської уряд цінського Китаю стало домагатися відходу росіян з берегів Амура.

У той же час уряд Росії з метою встановлення мирних відносин направляло в Китай своїх представників. У 1654 в Пекін прибув російський посол Федір Байков , місія якого тривала до 1658. Однак вона завершилася безуспішно через небажання цінської влади йти на які б то не було угоди. У 1658, після того як маньчжурам вдалося силою зброї встановити в Китаї відносний спокій, вони перший раз направили велике військо до Албазине.

Росія продовжувала спроби нормалізувати відносини з Китаєм. У 1675 з Москви до Пекіна було направлено велике посольство на чолі зі Спафарием (Микола Мілеську). Посольство Спафарія більше року перебувало в Пекіні, але не змогло досягти ніяких позитивних результатів. Ціни продовжували наполягати на відході росіян з Приамур'я і видачу вождів місцевих племен, які взяли російське підданство.

Після придушення повстань китайців в континентальному Китаї і на Тайвані маньчжури почали військові дії проти росіян. У 1684 військо маньчжурів підійшло до Албазине. Жителі острогу, яких налічувалося 350 чоловік, захищалися до останньої можливості, але були змушені його залишити. Однак по осені, коли дозріли хліба, вони повернулися зібрати урожай і знову відбудували свої будинки. У 1685 було утворено Албазинское воєводство, до якого увійшла долина Амура по обох берегах річки від злиття Шилки і Аргуні .

Маньчжурський імператор цінських Китаю Кансі (на троні з 1661 по 1722) направляв до Москви російських військовополонених, через яких посилав свої вимоги і скарги. Царський уряд, зі свого боку, звинувачувало його в тому, що він почав війну без формального її оголошення .

Маньчжури знову направили значні війська з артилерією до Албазине, але цінські війська не змогли взяти острог і почали будувати навколо нього високий вал,  щоб відрізати поселенців від решти світу.

27 серпня 1689 Нерчинський договір був укладений. З російського боку його підписали Ф. А. Головін , І. О. Власов і С. Корницкий , від цинського уряду - Сонготу , Тун Гоган і лантаном .

Згідно зі статтями договору:

  • Росія поступалася Цінської імперії майже всі землі по верхньому Амуру і ліквідувала там російські поселення.
  • російське місто Албазин підлягав «розорення до основи»
  • ціни  НЕ мали заселяти « Албазінські землі», що стало досягнутим російською стороною завуальованим обмеженням суверенітету Китаю на лівому березі Амура.
  • Втрішувала проблеми, пов'язані з перебіжчиками і особами, що скоїли злочини на терито -рії протилежної сторони.
  • дозволяла взаємну торгівлю між підданими Росії і Цінською імперією.
  • визначала порядок вирішення прикордонних суперечок.

Слід особливо відзначити , що ціни в основному дотримувалися положення 3 статті договору - до кінця XVIII століття маньчжурських поселенців в Приамур'ї не було, а етнічним китайцям (хань ) до середини XIX століття цінскі закони під загрозою смертної кари забороняли з'являтися навіть в Маньчжурії.


14.02.2015; 01:16
хиты: 663
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь