пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

48. Визначте характерні риси розвитку наукових знань у СРСР та внесок у радянську науку українських вчених.

Наука.20-30 р. дослідження у галузі металургії, електрозварювання, теоретичної фізики. розширювалися галузі суспільних наук.

У лист-1945 р. створити у складі АН УРСР сільськогосподарське відділення.

1954 р. був утворений Кримський філіал АН УРСР. Розширилася мережа науково-дослідних установ. Серед новостворених - Харьківський інститут радіофізики та електроніки, фізико-технічний низьких температур, львівські - машинознавства та автоматики, суспільних наук, геології, корисних копалин, Київські інститути - металофізики, металокерамікиі спецсплавів.

У 40-х роках було створено новий напрям у теорії функцій-теорія квазіконформних відображень, що мало велике значення для розвитку газо- та гідродинаміки.

У 1948-1950 р. в Інституті електротехніки була створена перша в Європі електронна цифрова обчислювальна машина.

1948 р. в Інституті фізики проводились дослідження в галузі фізики атомного ядра.У галузі технічних наук розроблялась технологія одержання надміцного чавуну, електровимірювальні прилади, ряд автоматичних регуляторів для гідроелектростанцій, нові вугільні комбайни 1949 р. в Інституті фізичної хімії одержано важкий азот.

Інститут загальної та неорганічної хімії займався вирішенням проблем захисту водного басейну від забруднень шкідливими речовинами. У сільському господарстві - виведення нових зернових і технічних культур, застосування нових добрив та методів обробки грунтів. Лисенківщина 1947-1948рр. - переслідування генетиків. Біологів було піддано критиці, що зумовило відставання у цій галузі. Зміцніла археологічна наука, але недостатнє фінансування та брак технічних можливостей призвели до втрати багатьох археологічних пам’яток. Інститут мовознавства - дослідження фонетичної системи.У 60-80 рр. з’явилися нові наукові установи:інститути напівпровідників,радіотехніки,металофізики,кібернетики. 60-80 рр. В україні діяла широка мережа галузевих та вузівських науково-дослідницьких організацій і підрозділів: кафедр, проблемних лабораторій, науково-дослідних інститутів.


20.06.2014; 17:06
хиты: 121
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь