пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

42. Охарактеризуйте культурний розвиток первісного суспільства та давніх цивілізацій на території України.

В межах України винайдені пам'ятки ашельської епохи під Житомиром, на Закарпатті; крем'яні знаряддя виявлені в Донбасі біля міст Амвросієвки та Ізюма. Люди займалися збиральництвом, полюванням, вміли користуватись вогнем, та не вміли його добувати. Вживали переважно кременні знаряддя.

^ Пізній палеоліт характеризується появою Людини розумної. За першою знахідкою її кісток у печері Ла Кроманьйон (Франція) ця людина називається кроманьонець.

Кроманьйонці займалися загінким полюванням на диких коней, бізонів, мамонтів. Вже існує родова організація суспільства. Поступово складалися релігійні вірування, звичаї, мистецтво. Релігійні уявлення представлені у формах тотемізму, анімізму, магії, фетишизму.Мистецтво -прикладний та образотворчий характер (браслети з бивня мамонта, статуетки жіночих божеств).

Мезоліт/ Люди навчилися виготовляти мікролітичні знаряддя (наконечники списів, стріл). З'являються знаряддя для обробки дерева - кремінні сокири, тесла. Важливим досягненням було винайдення лука і стріл. Полювали на оленів, биків-турів, коней, бізонів. До типу пізнього мезоліту належить так звана донецька культура (Північний Схід України).

Неоліт -переход від привласнення продуктів природи через полювання, рибальство і збиральництво до виробництва продуктів харчування за допомогою знарядь праці. Культуру неоліта поділяють на дві групи:

- землеробів та скотарів;

- розвинених мисливців та рибалок.

Залізний вік завершує історію первісного і раннє-класового суспільства.

Трипільська культура. - розвинулася у долинах Дністра, Бугу і Пруту, сягнувши згодом Дніпра.Орнамент на череп'яному посуді, - поєднання характерних плавних візерунків жовтого, чорного й білого кольору, свідчить про магічні ритуали та віру в надприродні сили, що панували в культурі трипільцівПерший на Україні механічний пристрій - свердло для пророблювання отворів у камені та дереві - з'явився у людей трипільської культури. Застосування першого металу - міді.

Кімерійці населяли землі північного Причорномор'я, кордони їх «держави» доходив і до лісостепової зони. Матеріальна культура, господарство і побут кіммерійців відомі головним чином за похованнями, яких нараховується близько сотні. Ведучи кочовий спосіб життя, кіммерійці не залишили довготривалих поселень. Над своїми похованнями часто ставили кам'яні стели.

Скіфи зводили курганні насипи, завершуючи їх кам'яними скульптурами. Про художні можливості скіфів можна судити по прикладному мистецтву, пам'ятники якого знайдені в похованнях: прикраси, парадна зброя, кінська упряжь, посуд. Всесвітню популярність отримала золота пектораль з кургану Товста могила на Дніпропетровщині.

Сармати- як і скіфи, в мистецтві розвинули звіриний стиль з властивими їм особливлстями.


20.06.2014; 17:03
хиты: 116
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь