пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

14. Висвітліть існування на українських землях найдавніших державних утворень: кіммерійців, скіфів, сарматів, античних міст-полісів.

Археологічні розкопки, окремі писемні джерела свідчать, що серед народів, які колись населяли українську землю, першими на шлях державотворення в середині І тисячоліття до н.е. виступили кочові племена Північного Причорномор’я – кіммерійці, скіфи, сармати та ін. Ось чому з державних утворень саме цих народів, які хоч не мають прямого генетичного відношення до українців, але вплинули на українське державотворення, ми починаємо висвітлення проблеми зародження та розвитку державотворчих процесів на території України.

Кіммерія (ІХ–VІІ ст. до н.е.) займала велику територію від Дністра до Дону, частину північного Криму, Таманський та Керченський півострови. Столицею  м. Кіммерік. Була досить агресивною державою. Царі здійснювали походи на Близький Схід. Держава розпалась внаслідок вторгнення в VII ст. до н.е. скіфів.

Скіфія. В VII ст. до н.е. скіфи захопили територію між Доном, Дунаєм і Дніпром і частину Криму та утворили могутній племінний союз. Керували царські скіфи, які вважали інших скіфів своїми рабами. Жили на лівому березі нижньої течії Дніпра, аж до Азовського моря і нижнього Дону, у степовому Криму. На правому березі нижнього Дніпра мешкали скіфи-кочовики, між Інгулом і Дніпром разом з кочівниками жили скіфи-землероби. У басейні Південного Бугу поблизу грецького міста Ольвія знаходилися еліно-скіфи. Нарешті на північ від царських скіфів (у степовій смузі України) розташовувалися скіфи-хлібороби (орачі)..

Столиця була на Дніпрі (Кам’янське городище поблизу Нікополя), згодом у Криму Неаполь Скіфський. Влада царів була спадковою, сильною і деспотичною. Існувало уявлення про божественне походження царського роду.

Сарматія. (III ст. до н.е. – III ст. н.е.) У III ст. до н.е. під тиском войовничих кочових племен сарматів Скіфія розпадається. У Криму Мала Скіфія проіснувала до II – початку III ст. н.е. Жили між Доном і Дніпром. Центр - м. Танаїс, в гирлі Дону. Рабовласницькою держава, керована царями. Сармати постійно вели завойовницькі війни, тримали в покорі сусідні племена.Спочатку їх розбили готи, а в другій половині IV ст. остаточно завоювали гуни.

Грецькі міста-держави. Перше поселення з’явилосяв VII ст. до н.е. на о. Березань . Згодом були засновані Ольвія, Феодосія, Пантікапей, Херсонес, Тіра та інші міста. Розквіт грецьких міст припадає на V–IV ст. до н.е., після чого починається їхній занепад.

Державний лад як і  устрій античних полісів Греції. За формою правління - рабовласницькі демократичні або аристократичні республіки. Вищим органом влади були народні збори.

Третьою ланкою управління були магістратури. опікувалися фінансами, роботою судових установ, військовими справами. Найбільш впливовими була рада архонтів.

На початку V ст. до н.е. Боспорське царство. До нього увійшли: Фанагорія, Гермонасса, Феодосія, Пантікапей. зберігали певну самостійність, а деякі і демократичний устрій.

Завершального удару Боспорському царству завдали гуни. З VI ст. увійшов до складу Візантії та припинив своє існування.


20.06.2014; 16:44
хиты: 118
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь