пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Цитування в усному та писемному діловому мовленні.

Цитата  — це дослівно наведений уривок з якогось тексту  для підтвердження або ілюстрації тієї чи іншої думки.

Цитата  обов'язково  береться в лапки.  У  цитаті  не  можна нічого змінювати, навіть розділових знаків. Якщо  цитата  наводиться  не повністю,  то  пропуски  в  ній позначаються  трьома  крапками:  Слово  для  Лесі  Українки  —  це

«гострий, безжалісний меч..., що здійма вражі голови з плеч». Цитування  буває  двох  видів: у вигляді  прямої  мови  й  у вигляді непрямої мови.

Якщо  цитата наводиться у вигляді прямої мови, то  розділові знаки  при ній ставляться так само, як і при прямій мові: Шевченко був  глибоко  переконаний,  що  український  народ  порве  кайдани колоніалізму,  тому  й  заявляв:  «Встане  правда!  встане  воля!» «Борітеся — поборете!» — закликав він.

Якщо  цитата  наводиться як складова частина  в  авторському реченні,  то до неї ставляться такі самі вимоги, як і до  непрямої мови  (цитата береться в лапки й починається з малої букви): Поета не  лякає,  що,  може,  десь у «снігу на чужині»  доведеться  йому загинути,  «в  неволі плачучи», умерти. Йому болить  лише  те,  що «Україну  злії  люди  присплять, лукаві, і в огні  її,  окраденую, збудять...»

Вказівка на джерело, звідки виписано цитату, подається в дужках безпосередньо після цитати або у виносці  внизу  сторінки.

Різновидом цитати є епіграф.

Епіграф — це короткий вислів, уміщений перед текстом твору або його частини як виразник основної думки.

Звичайно, в усному мовленні немає розділових знаків, тому нам треба показати, що ми використовуємо пряму мову, вдаючись до якихось інших способів. Як згадувалося раніше, в усному мовленні ми зазвичай використовуємо для введення цитати відповідні структури, які повідомляють про почуте, написаному, сказаному і т.д. Однак ми можемо також «сигналізувати» про наявність цитати, використовуючи певну інтонацію. Наприклад, для передачі цитати ми можемо підняти голос. Ми можемо також зробити невелику паузу до і після цитати, використовуючи при цьому для прямої мови іншої інтонаційний малюнок.


18.01.2014; 19:55
хиты: 141
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь