пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Прийоми впливу на слухачів.

Прийоми впливу на слухачів.

Найголовніший  прояв  майстерності публічного  виступу  –  це контакт з аудиторією. Контакт – це спільність психологічного стану оратора й аудиторії. Це взаєморозуміння між ними.

     Інтелектуальне   співпереживання  –   це   спільна   розумова діяльність.  Оратор  і  його аудиторія  вирішують  разом  ті  самі проблеми,  обговорюють  одні  питання.  Оратор  викладає  тему,  аудиторія стежить за ходом його думки.

     Емоційне  переживання – оратор і аудиторія повинні відчувати ті самі почуття. Зацікавленість і  переконаність   оратора передаються аудиторії і викликають у неї відповідну реакцію.

     У чому виявляється контакт?

     –  Тиша  в залі, але не "ввічлива", порожня тиша, коли кожний зайнятий своїми справами і думками, а уважна, "робоча" тиша,  коли слухають, затаївши подих, боячись пропустити хоч одне слово.

     –  Позитивна реакція на слова оратора: якщо звучить жарт,  то зал сміється, якщо серйозне обговорення – відразу запановує тиша.

     –  Зовнішнє  вираження  уваги  – зосереджені  погляди,  поза, вигуки схвалення, оплески і т.д.

     – Упевнена, природна поведінка оратора. Він часто звертається до  слухачів. Тримає весь зал у полі зору. Навпаки, якщо  говорить плутано,  невиразно, не бачить слухачів, ні про який контакт  мови бути не може.

     Необхідні умови виникнення контакту:

     –  Щира, дійсна повага до слухачів, визнання в них партнерів, товаришів по спілкуванню.

     –  Цікавий  зміст  бесіди, актуальність  обговорюваної  теми, новизна у висвітленні питання.

     –  Особистість оратора. Він повинний бути людиною ерудованою, принциповою,  у  нього  справа не повинна розходитися  зі  словом. Людина   з   такими  моральними  установками  викликає  повагу   в аудиторії.

     –  Необхідно враховувати особливості аудиторії: однорідність, почуття спільності.

     –   “Почуття  аудиторії",  інакше  це  називається   терміном комунікативність.    Комунікативність   –   найважливіша  якість промови. Комунікативность  мови   (чи “почуття  аудиторії” в оратора) виявляється в тім, що  в  слухачів виникає   відчуття  живого  спілкування  з  мовцем,  коли  слухачі спостерігають, як з ними розмовляють, як промова створюється, а не зачитується,  будучи  заздалегідь  написаною.  Досвідчені  оратори повинні  виступати  з  опорою на текст. Написаний  текст  потрібно добре   осмислити:  проаналізувати,  виділити  основні  положення, назви,   значеннєві  частини,  пронумерувати  питання,   продумати зв'язку  між  ними,  прочитати кілька разів. Таким  текстом  легко користатися  під час виступу. Цей ефект спілкування  зі  слухачами досягається  ще  і  таким  способом:  досвідчений  оратор   імітує розмовну мову, для цього він використовує короткі фрази,  тому  що складні   синтаксичні   конструкції  є  приналежністю   книжкової, письмової  мови;  уникає газетних формулювань, штампів,  книжкових слів  і  виражень.  Книжкові слова псують усне мовлення,  тому  що зв'язані  з деякою урочистістю, точніше, з офіційністю обстановки, тобто віддаляють лектора від аудиторії, крім настільки необхідного з нею контакт.

     – Необхідно налагодити зоровий контакт з аудиторією. Не можна говорити  в простір. Бесіда з реальними людьми в аудиторії  робить мову  більш виразної, а, отже, цікавої і легко сприйманої.  Вміння правильно  спрямувати  погляд – важливе вміння  оратора.  Не  слід дивитися  убік, у підлогу, собі під ноги, на стелю, у простір,  на один  із присутніх у перших рядах. Мовець у подібних ситуаціях  не може  стежити за реакцією слухаючих на свою промову, немає зв'язку зі  слухачами,  увага  слухачів розсіюється,  оратор  не  викликає інтересу. Рекомендується дивитися на слухачів, переводячи погляд з одного на інший (але щоб очі "не бігали"), щоб відчути контакт  зі слухачами.

     – Впевнена поведінка оратора. Твердість і рішучість у голосі, внутрішнє  достоїнство  – це усіх змушує  прислухатися  до  нього, впливає  на аудиторію психологічно. Ні в кого не повинно  бути  ні тіні  сумніву,  що оратор – звичайна людина, що він може  боятися, переживати, хвилюватися.

     – Зовнішній вигляд оратора (адже слухач – це ще і глядач, він оцінює  усе до дріб'язків –костюм, зачіску, жести, міміку,  позу). Погляд  не повинний бути порожній, відвернений, відсутній, поза  – картинною, костюм і зачіска –неохайними.

     Таким  чином,  установлення контакту –  необхідна  умова  для передачі інформації.

     Оратору  доводиться  постійно підтримувати  увага  аудиторії. Адже  відомо,  що  увага  ніби  пульсує:  близько  5  хвилин  вона зосереджено, потім на кілька хвилин вона відвернена, тому  промова повинна   поділятися  на  частині,  між  якими  (через  5  хвилин) необхідна  активізація  уваги. Відомі  деякі  прийоми  активізації уваги аудиторії.

     Створення  проблемних ситуацій, гіпотез, які  варто  вирішити разом   зі   слухачами  (зовнішні  прийоми:  давайте   перевіримо, розглянемо і т.д.), створення парадоксальної ситуації. Гумористичні зауваження, жарт, каламбур.

     Питання до аудиторії, риторичне питання, питально-відповідний хід.


18.01.2014; 10:45
хиты: 148
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь