пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Багатство мови і стилістична виразність мовлення у професійній сфері.

Багатство мови і стилістична виразність мовлення у професійній сфері

 Багатство мовлення – це використання великої кількості мовних одиниць (слів,словосполучень,речень), які відрізняються за смислом і будовою.Показник багатства мовлення – великий обсяг активного словника , різноманітність уживаних морфологічних форм ,синтаксичних конструкцій.Звичайна людина використовує 3 тис.слів, добре освічена 6-9 слів ,хоча розуміє в 10 разів більше. Багатство мовлення досягається мовними засобами, які в тексті не повторюються, а різноманітність забезпечує вираження однієї і тієї ж думки різними мовними засобами. Українська мова - багата й різноманітна, а мовлення кожної людини може бути багатим і бідним, різноманітним чи одноманітним. Багатство й різноманітність мовлення залежить від того, хто є мовець: весь народ чи окрема особа, дитина чи доросла людина. Великий уплив на багатство та різноманітність мовлення мають його стиль, сфера спілкування тощо. В українській мові існують семантичні групи слів (омоніми, синоніми, антоніми), багатозначні й однозначні, абстрактні й конкретні, застарілі й новоутворені слова, що становлять її багатство. Виражаючи думку, мовець може використати різноманітні засоби залежно від знання мови, ерудиції, стилю висловлювання. Багатство та різноманітність мовлення виявляються на лексичному, фразеологічному, словотвірному, граматичному й стилістичному рівнях.

Умови багатства і різноманітності мовлення такі:

1)багатство словникового запасу кожної людини;

2) уміння використовувати у своєму мовленні різні мовні засоби;

3)уміння інтонувати мовлення;

4) постійне удосконалення і збагачення власного мовлення. Ці мовні засоби використовуються в текстах різних стилів.Будуючи висловлювання в тому чи іншому стилі, необхідно враховувати емоційно-експресивне забарвлення слів, словосполучень, речень та їх закріпленість за певним стилем. Отже, стилі ставлять певні вимоги щодо багатства й різноманітності мовлення. Під виразністю мови розуміються такі особливості її структури, які дозволяють посилити враження від сказаного (написаного), викликати і підтримати увагу і інтерес у адресата, впливати не тільки на його розум, але й на почуття, уяву.

 Виразність мовлення залежить від багатьох причин і умов - власне лінгвістичних та екстралінгвістичних.

 Одним з основних умов виразності є самостійність мислення автора промови, що передбачає глибоке і всебічне знання і осмислення предмета повідомлення.  Знання, отримані з будь-яких джерел, повинні бути освоєні, перероблені, глибоко осмислені. Це надає говорить (пише) впевненість, робить його мова переконливою, дієвою. Якщо автор не продумує як слід зміст свого висловлювання, не осмислює тих питань, які буде викладати, його мислення не може бути самостійним, а мова - виразною.


17.01.2014; 17:56
хиты: 209
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь