пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Мова як суспільне явище.

Мова — явище суспільне. З одного боку, мову творить і розвиває суспільство, з другого — без мови не було б суспільства. І наука, і техніка, і релігія, і ідеологія, і культура  не можливі без мови, бо мова забезпечує всі без винятку процеси життя і діяльності  людини.

 Розвиток і функціонування мови значною мірою зумовлені станом суспільства.  У мові відбиваються соціальна диференціація суспільства (класова, професійна, статева), демографічні процеси (зміни чисельності населення, міграція), рівень загальної освіти народу, розвиток науки тощо. Суспільство може цілеспрямовано впливати на розвиток мови. Свідомий вплив суспільства на мову (урядові заходи) називають  мовною політикою. Від цієї політики залежить доля окремих мов у багатомовному  суспільстві. Так, унаслідок онімечення у XVIII ст. зникли полабська і прусська мови,  в результаті асиміляції в СРСР зникло понад 90 мов, а колонізація у СИ1А знищила  чимало індіанських мов.

 Взаємозв’язок мови і суспільства розглядається і на таких рівнях, як мова і народ,  мова й особа (індивід), мова й класи та соціальні групи людей.  Мова — загальнонародне явище. Народ — творець і носій мови. Одна особа безсила  будь-що змінити в мові, бо мова розвивається за своїми об’єктивними законами.  Наприклад, Тарас Шевченко є основоположником української літературної мови.  Однак це не означає, що він створив нову мову. Навіть геніальна особистість не здатна змінити мову, а може лише виявити її приховані можливості, показати, як ефективно  можна використати те, що в мові вже існує.

 Мова не може бути класовою (коли кожен клас користується своєю мовою), бо треба було б виробити якусь третю мову, щоб класи могли спілкуватися між собою. Проте класовий підхід до використання мови беззаперечний. Так, українське  панство, щоб відокремити себе від простого народу, використовувало для спілкування чужу мову: на Західній Україні то була здебільшого польська, а на Східній - російська.

 Із суспільним розшаруванням (за різними ознаками) пов’язана поява в мові професійних слів, арго (мова декласованих елементів), діалектизмів.  Отже, мова і суспільство перебувають у тісному взаємозв’язку. Вплив суспільства  на мову і мови на суспільство вивчає спеціальна лінгвістична дисципліна — соціолінгвістика.

Мова - це єдина, цілісна, складна система знаків: фонем (звуків), морфем (частин слова), слів, речень, яка служить для називання предметів, явищ об'єктивної дійсності та понять, є засобом спілкування, обміну думками і формування думок.

Мова - явище фізичне, фізіологічне, антропологічне, суспільне. Умова його існування - людське суспільство. Це феномен людської цивілізації. Вона - одна з головних ланок  ланцюга "суспільна свідомість - праця - мова", що робить людину власне людиною. Мова - найважливіше знаряддя соціалізації людини. Суспільна сутність людини виявляється уже в тому, що вона щодня спілкується, пристосовується до свого оточення, зміцнює суспільні зв'язки, взаємодіє зі суспільними групами.

Мова - засіб спілкування, мислетворення, інтелектуального та естетичного освоєння світу, нагромадження і збереження людського досвіду, а також умова подальшого поступу усього людства.

Мова лежить в основі духовного єднання людей у певну спільноту, вона є "найголовнішим і найміцнішим цементом, що об'єднує етнографічний народ і перетворює його в свідому націю" (І. Огієнко). У ній виявляється генотип нації, досвід її буття, закладено код нації, її ментальність. Мова - найважливіша ознака нації і засіб репрезентації її у світі.

Формою існування мови є мовлення-конкретний, практичний вияв мови, "мова в дії*", реалізація мови у різних сферах життєдіяльності.

Щоб осягнути роль мови в суспільстві, варто розглянути її функції, важливі для суспільства взагалі і для кожного окремого носія мови. Узагальнити їх можна як функції спілкування, повідомлення і впливу.

Див. Доповідь «Функції мови в суспільстві»


16.01.2014; 18:06
хиты: 153
рейтинг:+1
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь