пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

48.Великодня драма «Слово про збурення пекла»

До творів великоднього циклу належить драма «Сло­во про збурення пекла», написана на основі апокрифіч­ної легенди про «сошествіє» Ісуса Христа в пекло та звільнення ним грішників. Уперше обнародував та про­коментував її у 1896 p. І. Франко, вказавши, що «Слово про збурення пекла» дійшло в кількох рукописах XVII ст., створених на Волині або в Галичині. Сюжет твору загалом відповідає апокрифічному джерелу , але за компо­зицією п'єса не узгоджується з теоретичними приписа­ми тогочасної поетики: не має прологу та епілогу, не по­ділена на окремі дії, написана переважно у формі діалогу Люципера й Ада, у монологах яких розкрито всю історію «сошествія» Христа в пекло.

Люципер був занепокоєний тим, що народився Син Божий, який виріс та зміцнів, і саме йому судилося зі­йти у пекло, зруйнувати його і визволити звідти гріш­ників. Його співрозмовник Ад запропонував план: «Христа того занехаймо». Люципер розвинув цю тему: «Буду на него шукати яких причин, уже подпустил на него жидов і увойшли у раду, аби на него найшли фаль­шивую зраду. І до того за злост єго подмовил Іюду, аби вдал в дом до фальшиваго суду». Проте душу Христа не вдалося завоювати. Біля воріт пекла Люципер просив у нього пощади.Христос увійшов у пекло і освітив ясним променем усі місця пекельні. Люципер у відчаї.
Закінчувалося дійство восхвалянням Святої Трійці та Ісуса Христа.

За художніми ознаками «Слово про збурення пекла» тяжіє до фольклорної поетики, що зумовлено перед­усім орієнтацією авторів на апокрифічний сюжет, який у XVII ст. функціонував як уснопоетичний твір. На це вказують міфологічні персонажі Люципер та Ад; образ пекла з його чортами створений у народних традиціях;

пафос п'єси, що передає народне світорозуміння та осо­бливості «неповної» християнської релігійності. І. Фран-ко високо оцінив цей драматичний твір, оскільки поба­чив у ньому індивідуалізацію персонажів і народні уяв­лення про самопожертву та воскресіння Христа.


20.01.2014; 17:36
хиты: 221
рейтинг:+1
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь