пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

27. Особливості розвитку української літератури 14-16 ст.

{27. Особливості розвитку української літератури  14-16 ст.}

Розвиток літературних жанрів

Наукова література. Вона представлена творчістю Юрія Дрогобича (Котермак, Георгій із Русі, Юрій з Дро­гобича), який жив приблизно у 1450—1494 pp. Після навчання у Дрогобичі та Львові він вирушив до Крако­ва, де отримав ступені бакалавра та магістра. Удоскона­лював освіту в Болонському університеті (Італія), де став доктором медицини і доктором мистецтв, викладав медицину та астрономію, а протягом 1481—1482 pp. був його ректором. Наприкінці 80-х років XVI ст. повернув­ся до Краківського університету, де одним із його сту­дентів був Микола Коперник. Крім того, Юрій Дрогобич, на думку І. Огієнка, сприяв книгодрукуванню, зокрема допомагав німецькому друкарю Швайнпольту Фіолю видрукувати кирилицею перші українські книги (1491).

У 1483 р. у римській друкарні з'явилася книга Юрія Дрогобича «Прогностична оцінка 1483 року», яка починалася віршованим вступом, написаним латинсь­кою мовою. Так автор започаткував латиномовне вір­шування в українській літературі. У 1490 р. Юрій Дро­гобич завершив книгу «Судження про затемнення», що представляє роздуми про астрологічні прикмети соняч­ного та місячного затемнення і їх наслідки.

Латиномовні вірші. Творчість латиномовних укра­їнських поетів доби пізнього середньовіччя представле­на доробком Павла Русина (прибл. 1470 — прибл. 1517), який у 1509 р. у Відні видав книжку «Пісні Павла Русина із Кросна». Оскільки навчання, освітня робота і творча діяльність поета пов'язані здебільшого з Краковом, польські історики літератури розглядали його як одного із зачинателів гуманістичної латиномов-ної поезії Речі Посполитої. Проте автор самоідентифіку-вав себе, обравши літературне ім'я Русин, яким акцен­тував на своєму походженні і належності до певної етнічної субстанції.

Російський медієвіст Іван Голєніщев-Кутузов (1894— 1972), розмірковуючи про типологію ренесансного

Отже, попри несприятливі обставини українського буття другої половини XIII — першої половини XVI ст., література продовжувала розвиватись як жанрово, так і тематично. М. Возняк так оцінив «темний період» в історії української літератури: «Коли в Західну Європу пішов Гомер, Софокл, Платон і Арістотель, Україна дістала з Візантії через південних слов'ян тільки те, що могла прийняти й що мала грецька література візан­тійського періоду, себто замість літератури класичної Греції головне оповідання про Христа та святих, бого­словські статті й поучення, все з виразним аскетичним характером (...) А що візантійський аскетизм заперечу­вав науку, й Візантія не дала Україні зорганізованої школи, вплив аскетичних писань на життя Давньої України був величезний і всесильний».

 


20.01.2014; 17:50
хиты: 347
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь