пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

18. Історична основа «Слова про Ігорів похід»

{18. Історична основа «Слова про Ігорів похід»}



Події, відображені у «Слові о полку Ігоревім», відбуваються у період феодального роздрібнення. Київська Русь у XII сторіччі втратила колишню могутність і здатність обороняти свої кордони. Cлабка в економічному та військовому стані держава не мала достатніх сил для захисту від ворожих нападів. З кожним роком половці все глибше проникали у межі слов'янської держави. Це змусило князів вжити термінових заходів у боротьбі зі степовиками. Київському князю Святославу вдалося у 1183 році створити коаліцію князів, які взяли участь у поході проти половців. У 1184 році половці були розбиті. У цьому поході не зміг взяти участь Новгород-Сіверський князь Ігор Святославич, бо почався похід весною, а його кіннота не встигла вчасно через ожеледь. Тому князь вирішив виступити проти кочовиків навесні 1185 року. Цей похід завершився поразкою війська русичів.
Подія, описана в поемі, — це лише один епізод тривалої і тяжкої боротьби народу Київської Русі проти кочових орд. 23 квітня 1185 року разом із братом Всевлодом він виступив у похід. Застати половців зненацька не вдалось.. Але повернутись без перемоги Ігор вважав ганьбою для себе і вирішив йти назустріч смерті.
Перша сутичка Ігоря з половцями була вдалою. Десятого травня, половців розбили, а їх вежі (намети і кибитки) захопили. Але на ранок наступного дня русичі були оточені половецькими полками. Битва тривала в суботу і неділю. Військо русичів зазнало повної поразки. Ігор у бою був поранений, згодом захоплений у полон. Князю вдалось втекти за допомогою половця Овлура. Одинадцять днів тікав він від погоні. Незважаючи на поразку Ігоря, у рідному місті його зустріли з радістю.


«Слово ...» складається з трьох частин. Своєрідним вступом до поеми, заспівом є міркування автора про те, як краще розповісти про похід Ігоря. Далі починається розповідь про події того часу. Це головна частина твору, яка складається з п'яти розділів-епізодів:
1. Похід Ігоря.2. Опис битви.3. Сон і «золоте слово» Святослава.4. Плач Ярославни.5. Втеча Ігоря з полону.

Починається розповідь згадкою про сонячне затемнення, яке супроводжувало похід Ігоря. Природа ніби намагалась зупинити князя. У творі немає детального опису поразки Ігоря. Автор переноситься думками до Києва. Святославу наснився дивний сон, який розтлумачили бояри, розповівши про поразки Новгород-Сіверського князя. Після гірких роздумів Святослав промовив своє «золоте слово», в якому дорікав Ігорю і Всеволоду за самовпевнений похід.З глибоким ліризмом зображено у « Слові...» юну дружину Ігоря — Ярославну, яка оплакує полоненого чоловіка і його загиблих воїнів. Звернення Ярославни до сил природи знаходить відповідь у втечі Ігоря з полону. Кінцівка поеми — величання Ігоря, князів та дружини.
Слід зазначити, що у поемі немає хронологічної послідовності у зображенні подій.


20.01.2014; 17:46
хиты: 477
рейтинг:+2
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь