пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

15Києво-Печерський патерик

{15 Києво-Печерський патери}

Києво-Пе­черський патерик, створений за Київської Русі, і в пізніші часи був найпопулярнішим твором, а з появою друкарства — найпоширенішою книгою в Україні. Завдяки цьому патерик вплинув на етичні та естетич­ні уподобання передусім давньої інтелігенції, а через неї — і на свідомість усього українського народу. Це церковну доктрину святості неодмінно пов'язували зі стражданням, мучеництвом. Напружені діалоги пройняті вимогою до ново-вірців зректися віри, описи тортур і страждань мучени­ків за християнську віру.


Однією з форм мучеництва як цілеспрямованого, добровільного вибору була аскеза  — спосіб життя, який полягає у надзвичай­ній стриманості, помірності, відмові від життєвих благ та насолод заради здобуття містичних знань і надпри­родної магічної сили. Досвід східного аскетиз­му був перейнятий християнством і сприяв виникнен­ню особливих груп людей, котрі відходили від світського життя, його турбот і давали обітницю жити у цнотливо­сті, обмежувати себе в їжі та питві, носити специфічний одяг, атрибути, усамітнюватися, уникати контактів зі світом, цілковито віддаватися молитвам і читанню свя­щенних книг. Так сформувався образ ченця — зовні похмурого, у чорному одязі, із посохом (атрибут по­вчальності), внутрішньо — самозаглибленого і зосере­дженого.

За версією дослідників Києво-Печерського патерика , в основу цієї пам'ятки покладено листування між Симоном і печерським іноком Полікарпом. Крім оповідок Симона та Полікарпа у патерик було уведено і деякі літописні фрагменти, зокрема про засну­вання монастиря, його перших монахів. Перший список Києво-Печерського патерика датують 1406 p., однак часом створення пам'ятки дослідники вважають приблизно 1214—1226 pp. За жанровими характеристиками природа Києво-Пе­черського патерика неоднорідна. Передусім це збірник, у якому об'єднано майже чотири десятки «слів», кожне з яких репрезентує окремий жанр. Домінують «новели-легенди» або «патерикові новели». Отже, «слово» про кожного ченця — самобутній міф, сформована легенда, що мали на меті зафіксувати істо­рію і водночас дати читачам моральний урок, приклад пра­ведного християнського життя, відвернути від гріха.
За композицією новели не складні, але психологічно напружені, драматизму їм надають гострі зіткнення добра і зла, грубого світу і високої духовності, чеснот і гріха, твердості духу та лукавої спокуси, потреб душі і тіла.

Приклад новели із патерика.


Розповіді про святині мона­стиря мають свою символіку, знакові образи, які нада­ють їм особливого забарвлення, магічного звучання. До таких образів-символів належить золотий пояс Шимо-на, про який ідеться у трьох перших «словах» патерика: «Про створення церкви», «Про прихід майстрів церков­них із Царгорода», «Про те, коли була заснована цер­ква печерська».
Сюжет історії розгортається навколо спорудження головного храму в печерській обителі. Варяг Африкан служив у князя Ярослава Мудрого, але після поразки від «лютого Мстислава» змушений був утікати до своєї землі. Там відійшов од військових справ і взявся за мистецтво — зобразив Христа та викував золотий пояс, яким прикрасив образ. Коли ж Африкан помер, то брат Якун прогнав його двох синів — Фріанда та Шимона. Шимон прихопив із собою мистецькі творіння батька — золотий пояс та вінець з образу. При цьому таємничий голос сповістив, щоб він не смів класти той вінець на свою голову, а відніс його до Києва та вручив преподоб­ному Феодосію.
Коли Шимон зійшов на корабель, щоб пливти на Русь, знялася буря. Погибель здавалася неминучою, але Шимон побачив серед розбурханих хмар дивовижну цер­кву. Голос із небес сповістив, що саме такою має бути церква, яку спорудить Феодосій в ім'я Божої матері, а обсяги її, якщо міряти золотим поясом, у ширину — двадцять поясів, у довжину — тридцять, у висоту — п'ят­десят.
Будучи на службі у Ярослава, а потім його сина Все­волода, довелося Шимону взяти участь у битві з полов­цями на Альті (1068). Ярославичі зазнали нищівної поразки, а поранений у битві Шимон, коли лежав на полі бою, побачив у небесах церкву, що являлась йому під час бурі на морі. Це видиво не тільки подало йо­му знак, що церква має бути спорудженою, а й знову врятувало від смерті. Повернувшись до Києва, Шимон уже твердо знав, що робити: пішов до блаженного Анто-нія, розповів усе про церкву і віддав золотий пояс.
Новела про золотий пояс Шимона має перш за все повчально-притчевий смисл.

Власне, Києво-Печерський патерик — один із ви­значних творів давньоруської літератури, цінне джерело християнського вчення та історії України XI—XIII ст.

 


20.01.2014; 17:44
хиты: 333
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь