пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

10.Київський літопис

{10.Київський літопис}
Хронологічно Київський літопис охоплює 1119— 1199 pp. і подає виклад подій, що відбулися здебільшого на київській землі. Текст пам'ятки створював не один автор. Дослідники вважають, що відомості про рід князя Мстислава записав боя­рин Петро Бориславич.  Авторство частини тексту приписують  Полікарпу.
Київський літопис називають «військовим епосом», оскільки у творі переважно йдеться про війни. З погляду літературної природи Київського літопису, він має певні жанрові ознаки повід.Повідомлення — лаконічний виклад (1—2 речення) факту, що містить часо-просторову інформацію.  До типових повідомлень можна віднести  своєрідну хронологічну реєстрацію таких подій, як «вокняжіння», смерть певного князя, чи церковної особи. Як правило  у повідомленняі фігурує одни факт, що свідчить про «діловий стиль» літописця.

Літописне оповідання – воно як і повідомлення спирається на факти, але за змістом і манерою викладу більше за обсягом і має розгалужений сюжет.
Літописне оповідання про похід новгород-сіверсько­го князя Ігоря Святославича на половців, подібне за змі­стом до «Слова про Ігорів похід», основане на тому, що всі зображені події об'єднує один персонаж — князьІгор, що забезпечує відносну цілісність та неперервність викладу. З літописного оповідання формується повість. Літописна повість мала на меті дати просвітлений, ідеальний образ князя-правителя, позбавивши його індивідуальних рис і надавши йому якостей добра, честі і справедливості. Тому у повістях образи багатьох постають схожими один на одного. Ця схожість поширюється як на засоби їх змалювання, так і на структурні та стилістичні еле­менти оповіді. Художні засоби (тропи), до яких вдавалися автори у Київському літописі, типові для середньовічної поети­ки. Зокрема, епітети мають здебільшого оцінювальний характер та книжне походження: «дивний», «красний» стосувалися церков та палат; «милий» «любимий» вжи­вали на означення родинних стосунків; «пронирливий», «гордий» — для характеристики зображених осіб; «ока­янний», «триклятий», безбожний», «нечистий» — для оцінювання ворогів, зокрема половців; «добрий», «крот-кий» — переважно в агіографічних штампах.
Символіка у літописному тексті відповідає особливо­стям середньовічної поетики: так, князь символізує владу; церква, собор — духовний простір для христия­нина; монастир — осередок благочинності, відданості вірі, молитви; хрест — символ віри (тому вислови «цілувати хрест», «поклястися на хресті», град (місто, укріплення) — твердиня влади; «чисте поле» — поле бою, простір протистояння у військових сутичках; кров — життя; милостиня — доброчинність, милосердя тощо.
Структура мовлення у літописі переважно авторсь­ко-монологічна, проте нерідко її переривають монологи та молитви літописних персонажів, їхні запитання і звернення.

Київський літопис, як і інші твори давньоукраїнсь­кого літописання, доніс не лише історичні відомості, а й передав історичну атмосферу XII ст., в художніх обра­зах зафіксував думки, враження, почуття та уявлення давньої епохи.
 


20.01.2014; 17:42
хиты: 416
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь