пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

9. Джерела, мотиви, образи «Повісті минулих літ»

{9. Джерела, мотиви, образи «Повісті минулих літ»}

 

Перша києворуська пам'ятка писемності літописно­го метажанру «Повість минулих літ» (1113) складена на основі раніших літописних зведень та редакцій. Джерелами літопису є:а) усна творчість — праукраїнські міфи, легенди,перекази, героїчний епос б) письмові  пам'ятки — Біблія, житія святих, давньогрецькі і староримські джерела;в) авторські свідчення літописців і очевидців — оповідки про князівські походи, війни, мирні угоди, спорудження храмів.
Ідейне спрямування літопису лаконічно викладено у перших рядках: «Се повісті минулих літ, звідки пішла Руська земля, і хто в ній почав спершу княжити, і як Руська земля постала».
«Початковий літопис» має два провідних мотиви: перший — захоплення безстрашшям князів та героїчним минулим Руської землі. У літописця викликає захоплення відвага Святослава, його прямолінійність і простодушність, зневага до земних благ і почестей, любов до вітчизни.
Другий мотив літопису — глибокий сум з приводу княжих чвар і міжусобиць.

Якщо у першій частині «Повісті минулих літ» (з 852 року — згадка про Руську землю — до середини XI століття) переважають народнопоетичні мотиви, а датування подій лише умовне, то починаючи з другої половини XI століття і до початку XII століття літописець подає оповідання, записані зі слів очевидців, дотримуючись чіткої хронологічної послідовності. Тут можна виділити оповідання про братів-мучеників Бориса і Гліба, вбитих братом Святополком (1015 p.), воїнську повість про битву Мстислава із Святополком (1019 p.), сказання «Чего ради прозвався Печерський монастирь» (1051р.), про спільний похід князів проти половців (1107 р.) та історичну повість про з'їзд у Любечі, на якому завдяки Володимиру Мономаху було встановлено мир між князями.


20.01.2014; 17:42
хиты: 607
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь