пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

1. Літературна спадщина минулого і сучасність

Літописний жанр мав тривале літературне життя — від «Повісті минулих літ» (XI ст.) до «Історії русів» (кі­нець XVIII ст.). Упродовж всього цього часу він зазна­вав змін, модифікації, стилістично урізноманітнював­ся. Жанр став неакту­альним зате дав життя новій історіогра­фічній творчості.
М. Максимович і М. Костомаров започаткували ук­раїнську історичну науку і в своїх роботах спиралися передусім на давні вітчизняні літописи. М. Костомаров постав водночас і як автор історичної прози: хроніка «Кудеяр», повість «Чернігівка», драми «Сава Чалий». Теми та образи цих творів він черпав пере­важно із літописних джерел, надаючи їм притаманного для перших десятиліть XIX ст. романтичного забар­влення.
Є. Гребінка, орієнтуючись на Літопис Самовидця та «Історію русів», написав роман «Чайковський» . П. Куліш для свого роману «Чорна рада» використав епізод із Лі­топису Самовидця про події в Ніжині 1663 р.
З історіографічною традицією попереднього часу пе­регукується історична проза І. Нечуя-Левицького («Гетьман Іван Виговський», «Князь Єремія Вишне-вецький»). Літописні тексти давнини українські письменники XX ст. часто використовували як історичні документи їх брали  за основу у своїх дослідницько-художніх спробах осмислити минуле Ук­раїни. Така наративна манера характерна для романів «Воло­димир» і «Святослав» С. Скляренка, роману «Людоло­ви»


20.01.2014; 17:36
хиты: 415
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь