пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

46.Мова віршова і прозова . «Як робити вірші»

Найприкметніша ознака віршованої мови порівняно з прозовою виявл. у тому ,що віршований текст  має певну ритмічну організацію.

Автор чарівних своєю мелодійністю і незвичайним ритмом віршів, В. Маяковський мав свій оригінальний погляд на процес творчості, на те, яким має бути правильне поетичний твір (як і яким воно бути не повинно). Він не припускав існування готових правил, але викладав свій погляд на написання віршів, кажучи, що правила створюються поетами.

Звертайте увагу на те, що відбувається навколо вас, на політичні, економічні соціальні події. Саме вони створюють необхідність в формулюванні вимог, у формуванні нової поетичної мови, в якому могло б знайти вираз цих подій. Ви повинні чуйно відчувати всі суспільні процеси, розуміти ситуацію, яка складається як усередині країни, так і в світі, так і у взаємодії. Адаптуйте свої творіння до мови розмовної, понимаемому масами.

Конкретизуйте, прив’язуйте свої вірші до обстановки. Вони повинні знайти не тільки доступну розуміння форму через нову мову, але й стати доступними за змістом. Продумуйте сенс свого творіння таким чином, щоб він міг допомогти вашим читачам: виділіть ту групу, для якої ви пишете, визначте її інтереси і направляйте вірші на сприяння їм.

Впроваджуйте в свої вірші нове. Використовуйте старі форми і рими тільки за умови, що вони знаходяться у відповідному пропорційному співвідношенні з чимось оригінальним, котрий щойно з’явився. Для Маяковського це не означало, що ви повинні придумувати те, чого не існувало, але зобов’язані розвивати те, що вже існує, використовуючи класичний матеріал з ямбів, дактиль, алегорій.

Починайте творити, переконавшись, що оволоділи всім необхідним. Поет чітко визначив, що це має бути: певна суспільна задача, яку ви дозволяєте своїм твором, розуміння бажань і установок тієї групи, на яку спрямовані ваші вірші, невпинне збагачення словникового запасу, обладнане робоче місце (таке, яке є комфортним саме для вас) , навички роботи з перетворенням слів та існуючих правил віршування.

Виловлюють з потоку думок свіжі ідеї, не давайте їм пропасти записуйте, обдумуйте і відточуйте. Слідуйте наступним правилом: щоб написати вірш, обов’язково має бути присутня зміна в тій сфері, в тому просторі, з яким цей вірш пов’язано. Наприклад, за Маяковським, про травні вірші краще писати в грудні.

Використовуйте всі можливості, щоб між двома останніми прочитання вірші пройшов час. Так ви легше знайдете помилки. Закінчений твір має «вилежатися», а ви повинні від нього відпочити.

Організуйте свій простір, час, рухи, допомагаючи з’явитися на світ ритмічним заготівлях. Ритм — своя енергія для кожного поета, не рецепта по тому, як його знайти, але, раз зрозумівши, як він народжується саме у вас, запам’ятайте це відчуття і прагнете до нього.

Не нехтуйте римою, саме вона пов’язує матеріал, робить його більш міцним. Особливо ретельно проробляйте перший чотиривірш — воно робить ясною всю іншу картину вірша: наскільки довгим воно буде, що ви скажете в цьому творі, як будуть розташовані залишилися рядка. Грайте чотиривіршами, намацує правильну «архітектоніку» вірша.

Обробіть вийшла заготівлю, доведіть її до досконалості, надайте виразності. Використовуйте образи за допомогою порівнянь, метафор, гіпербол, доповніть твір алітерації, щоб виділити значущі частини. Зверніть увагу і на інтонацію вашого вірша, згадайте, для кого ви пишете, кому це має бути прочитано.


16.01.2014; 15:59
хиты: 323
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь