пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

8.Формування літературознавчих методів (шкіл) у 19 ст.

 У 19-20 ст у Європі сформувалися літературознавчі школи, які запропонували нові методи  вивчення літератури – міфологічна культурно – історина, психологічна. Новітня методологія охоплювала – міфологічну критику, психоаналіз, феноменологія, герменевтику, семіотику. У цей період були закладені  основи українського літературознавства, представники якого поділяли погляди різни шкіл. Представниками  народницького літературознавства були Максимович, Костомаров, Франко,  Єфремов. Культурно – історична школа в українському літературознавстві представлена  Франком,  Драгомановим, Грушевським. Модерні стичні тенденції виявилися у діяльності Вороного.

Біографічний метод.

 

Метод вивчення літературного твору в тісному зв’язку з біографією автора зародився в давньоримсь­кій літературі.Суть цього методу, полягає в ретельному вивченні біографії письменника (походження, звички, «моральна фізіологія», душевні стани, навіть домашня обстановка, дрібниці повсяк­денного побуту), що може бути ключем до прочитання його творів. Джерелом таких відомостей про письмен­ника є його листи, мемуари, автобіографія, спогади сучасників, варіанти літературних текстів тощо. Основний жанр біографічного методу — літературний портрет.

Філологічний метод

Специфіка філологічного методу полягає у збиранні, систематизації, тлумаченні текстів з огляду на їх мовні особливості.  Стратегія методу полягала в описуванні, каталогізації, лінгвістичному аналізі текстів, у дослідженні художньої форми твору — його лексичних, синтаксичних, фонетичних засобів.У сучасному українському літературознавстві філо­логічного методу не застосовують. Певною мірою з ним пов’язані текстологія.

Культурно-історична школа

Теоретичною основою культурно-історичної школи став позитивізм. Виник він у 30-ті роки XIX ст.проголосивши єдиним джерелом пізнання емпіричні відомості, почерпнуті в конкретно­му національному і соціальному середовищі. Засновни­ком цієї школи є французький учений Іполит Тен . За переконаннями І. Тена, літературні явища потрібно вивчати у строгому причинно-наслідковому зв’язку, з урахуванням біогра­фії та психології письменника.Усе це — ключ до інтерпретації художніх творів, осмислення літературного процесу. У трактуванні представників цієї школи культура — соціальна пам’ять людства, су­спільний продукт діяльності людей.В основі літературного процесу І. Тен убачав три чинни­ки: расу (національну самобутність літератури), середови­ще (людську психологію, соціально-політичні обставини,природу, клімат, географічні умови), момент (вплив на­дбань літератури на творчість письменника).

Психологічна школа

Психологією письменника і психологізмом зобра­ження в літературному творі переймалися представни­ки біографічного методу і культурно-історичної школи.чинником творчості є воля і досвід особистості. Про те, що художня творчість відображає внутрішній світ митця, стверджував і О. Потебня. Тому естетичну природу творчості слід шукати у психології («душі»), де народжується слово як модель сприйнятих органа­ми чуття реалій дійсності, виражаючи думку і почут­тя у формі образу, здатного впливати на свідомість інших людей. Найважливіший елемент у структурі слова — внутрішня форма, яка є джерелом утворення нових слів, основою образності мови і художності літературного твору. Така структура дає змогу роз­кривати психологію творчості, психологію сприйнят­тя художнього твору, з ’ясовувати особливості його поетики.


16.01.2014; 18:50
хиты: 496
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь