пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

53. Поема «Марія» Шевченка. Особливості обробки євангелівського сюжету.

У поемі «Марія» Т. Шевченко подає новозавітний переказ про Богородицю Марію, але дає її образу дещо нове наповнення. Після загибелі сина мати продовжує його справу. Образ Марії символічно-узагальнений, — він уособлює джерело добра, що змінює світ.

Біблія була для Шевченка не лише джерелом духовних істин, а й високохудожньою книгою, джерелом мотивів, сюжетів, образів. Т. Шевченко переосмислював біблійні мотиви, шукав у них теми, що могли бути зв’язані з тогочасною дійсністю. Такий характер переосмислення в поемі «Марія», поезіях «Ісайя. Глава 35», «По-дражаніє Ієзекіїлю». Так, поема «Марія» не тотожна біблійній легенді про Богоматір і народження Христа. Біблійний сюжет послужив Шевченкові лише поштовхом для втілення вселюдської ідеї святості материнства, створення узагальненого поетичного образу жінки-матері, величальної молитви їй:

Все упованіє моє
На тебе, мій пресвітлий раю,
На милосердіє твоє,
Все упованіє моє
На тебе, мати, возлагаю.
Святая сило всіх святих,
Пренепорочная, благая!

В образі Бога він показує ідеал святості, а Марія — рідна мати, мати-земля, Україна-ненька. В образах німих рабів автор зображує простий люд, який терпляче зносить усі знущання панівної верхівки.У твори біблійного змісту Шевченко вкладає свій зміст — він пророкує щасливе майбутнє, висловлює свої сподівання на загибель експлуататорського ладу.Як поет-революціонер, він не може не закликати до боротьби за свободу. Тому і відстоює народні мрії, пророкує всенародну розправу над гнобителями: Борітеся — поборете, Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава І воля святая!Експозиція поеми, попри віднесеність подій до конкретно-історичного, профанного часопростору, окреслює топос “святого тихого раю”. Таке означення зумовлене тим, що для персонажів – Йосипа й Марії – дотичність до історичного часу цілком відсутня з огляду на достоту античне естетичне сприйняття сущого. Марія переживає красу світу і власної молодості, а Йосип – красу своєї наймички. Натхненне переживання дівочої краси як онтологічного чинника руйнує ієрархічну модель соціальних відносин, нівелює досвід індивідуального тривання як звуження перспективи самореалізації умовами соціального оточення, зупиняє дію нужди – провідної спонуки буття поза раєм: “Тесляр на наймичку свою, / Неначе на свою дитину, / Теслу, було, і струг покине / Та й дивиться; і час мине, / А він і оком не мигне…” .Марія переживає прилучення до вищого ціннісного простору свідомості через включення в символічний хронотоп природи. Першим знаковим топосом постає тут Тиверіадське озеро. Образ “Божого ставу” програмує сакральну інтерпретацію символічного місця дії. “Божистість” ставу вказує на його причетність до Божого світового плану, вибудуваного за законами краси. Сміх і радість Марії – ознаки свободи, повноти життєвих сил і вільного самопізнання, відкриття власного єства через медитативне споглядання природи. Цей стан самозаглиблення, болісно-напруженого проектування індивідуальним  духом власних можливостей і відбито в авторській розповіді.Ліричний розповідач наголошує на стражданні як утраті сакрального виміру існування й водночас символічно кодує ціннісну основу – умову містичної обраності Марії та глибинного, непроминального сенсу її майбутніх випробувань. Розповідач наголошує на відпорності цноти звабливій спокусі.Відпорність забезпечується переживанням містичної причетності до божественного світоладу, в якому порушення етичної норми руйнує ціннісно-ієрархічну структуру буття. Символом такої структури постає явір – український варіант древа світового; в аналізованому епізоді він символізує божественний захист індивідуального існування перед розгортанням фатуму й індивідуальної душі перед марнотним страхом і марнотними бажаннями, викликаними тиском світу, здатність зберігати відчуття телеологічної причетності до раю.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


14.12.2014; 23:00
хиты: 171
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь