пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» История

129. Як позначилася реалізація плану Доджа - Макартура на відбудові господарства Японії.??????

Більшість сучасних японознавців пов’язують початок системних реформ з дією двох людей: генерала Макартури – командувача американських окупаційних військ та Д.Доджа – керуючого Детройським банком, який очолив групу підприємців та менеджерів, що розробили програму виходу з кризи. Основною метою цього документу стало проведення заходів, спрямованих на демілітаризацію та демократизацію Японії, а також рішучий перехід від тоталітарної командно-адміністративної економіки до ліберальної моделі розвитку. Реформи розпочалися з того, що упродовж 1947-1948 рр. були розпущені дзанбацу – закриті вертикально-інтегровані концерни військово-промислового комплексу. У цей же період активно проходив процес розукрупнення промислових та торговельних компаній, чиї акції були пущені у вільний продаж. Прийняте антимонопольне законодавство заборонило картельні угоди, ринкову дискримінацію, відкрило доступ до кредитних ресурсів. Наступний період (1975-1995 рр.) варто було б назвати етапом інтенсифікації господарства, тому що його характеризували вже нові пріоритети соціально-економічного розвитку Японії, які були зумовлені дією інших ніж у попередні роки чинників:

зростання якості робочої сили, що випливала з наслідків проведення шкільних та вузівських реформ та посиленням практичної спрямованості навчання; формування принципово нового соціально-ментального явища “фірмового патріотизму” (За результатами проведеного на поч. 90-х років в США та в Японії опитування тільки 12% американських робітників повідомили, що постійно думають про спільні проблеми розвитку свого підприємства і намагаються допомогти йому, натомість японський показник становив – 61%) (В.Кудров, 2000).

кооперація держави та бізнесу, створення потужних кейрецу, в основі яких лежала не тільки вертикальна інтеграція з відповідно низькими трансакційними витратами, а й значна підтримка японського експорту з боку Міністерства фінансів, яке надавало відповідні гарантії його фінансового забезпечення через численні японські банки; на цьому ж етапі відбувся перехід від адміністративно-фінансового регулювання економіки до непрямого державного втручання (контроль грошової маси, підтримка сталого курсу національної валюти, утримання інфляції у невеликих розмірах тощо).

посилення ролі науково-технічного прогресу, збільшення фінансування з боку держави фундаментальних наукових та технологічних досліджень внаслідок чого було змінено традиційно негативний технологічний баланс країни на позитивний (поч. 90-х рр.), коли Японія вперше почала експортувати технологій більше ніж імпортувати. У цей період було створено близько 20 технополісів та всесвітньовідоме наукове місто – Цукуба (тут знову ж таки напрошуються відповідні паралелі з академмістечками колишнього СРСР).

зміна галузей та територіальної структури виробництва, яка чітко визначила пріоритетні сектори національної економіки, коли замість автомобілебудування, електроніки та верстатобудування на перші місця вийшли високі технології (оптикоелектроніка, виробництво нових матеріалів, напівпровідників, біотехнології). Водночас швидкими темпами зростали сервісні сфери (наука, освіта, культура, банківсько-фінансова галузь тощо).

масштабне нарощування інвестицій (прямих і портфельних) в країни Південно-Східної Азії, США, а трохи пізніше й у перспективні галузі держав Латинської Америки, а також в Австралію, Нову Зеландію та в країни ЄС.

 


24.01.2014; 19:38
хиты: 187
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь