пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» История

59. Поясніть, які особливості розвитку промисловості США сприяли економічному піднесенню країни?

Фінансовою основою великого промислового виробництва були прибутки промислової та торгової буржуазії, доходи від зовнішньої торгівлі, доходи фермерських господарств, надходження від спекулятивних угод щодо землі. Її зміцнювала економічна політика держави, що дало можливість переорієнтувати на початку XIX ст. інвестиції із сфери торгівлі і мореплавства в промисловість, а також запровадити протекціоністські тарифи. З 1816 р. на імпорт тканин встановили високі ввізні мита, які потім підвищували. Це захищало американське виробництво від зарубіжної конкуренції.

Зростання доходів фермерів сприяло підвищенню попиту на промислові вироби виробничого та споживчого призначення, а це стимулювало розвиток індустріального Північного Сходу. Разом з тим, фермерська колонізація Заходу загострила проблеми ринку робочої сили в країні.

Технічні передумови виникнення фабричної промисловості у США було в основному закладено промисловим переворотом в Англії. Разом з тим, у виробництві стимулювалося винахідництво. Країна мала своїх винахідників, яким за "Законом про патенти" (1790) надали 14-річну монополію на використання своїх винаходів.

Промисловому піднесенню в США сприяли також зовнішні чинники: ослаблення англійської конкуренції через розрив із метрополією в період Війни за незалежність, європейська війна (1792—1815), яка стимулювала зовнішню торгівлю США, її посередництво в торгівлі. Це був період, який дістав назву "золотого віку" для торговельного мореплавства північноамериканських штатів.

Вступаючи в машинну стадію розвитку суспільства в першому десятилітті XIX ст., США використали англійський технічний досвід. При цьому вони зробили свій власний значний внесок. Це дало змогу США здійснити промисловий переворот за порівняно короткий термін — 40—50 років. На початку 60-х років XIX ст. вже утвердився фабричний тип виробництва в провідних галузях господарства.

Основні особливості промислового піднесення США такі.

1. Активна роль американської інженерної думки. Було винайдено бавовноочисну машину, що підвищила продуктивність праці в 100 разів, швейну машину, машину для виготовлення взуття, фосфорні сірники, електромагнітний телеграф Морзе (1837), пістолет, пневматичне гальмо, паровий молот, верстати оригінальної конструкції. Це зумовило розвиток багатьох нових галузей промисловості.

2. Наявність великого числа річок, що сприяло ширшому використанню водної енергії, ніж енергії пари.

3. Величезні запаси деревини, яку тривалий час використовували як основний вид палива та для виготовлення деревного вугілля. Аж до 1860 р. на залізничному транспорті США використовували дрова.

4. Відсутність мануфактурного капіталізму. Мануфактури, які виникали в колоніальний період, не були стійкими, розвиток їх стримувала заборонна політика Англії. Тому правомірно стверджувати, що промисловий переворот у США відбувався в умовах недостатнього розвитку мануфактурного виробництва.

5. Крайня нерівномірність розміщення галузей по територіях. Північний Схід — більш промисловий, на Півдні майже не було фабрик і заводів, переважала первинна обробка культур, які тут вирощували, — бавовнику, тютюну, рису, цукрової тростини та ін. Машини обслуговували раби. Західні штати майже не знали мануфактурної стадії і спеціалізувалися на переробці харчової продукції, лісоматеріалів, на виробництві сільськогосподарської техніки.

6. Промисловий переворот викликав розвиток річкового транспорту, будівництво каналів, інтенсивне спорудження залізниць. Основними рушійними чинниками змін у розвитку транспорту стала експансія на Захід та його швидке господарське освоєння.

 


24.01.2014; 19:20
хиты: 141
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь