пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» 5

Амністія і помилування 90

Амністія  є  видом  повного  або  часткового  звільнення осіб, засуджених за вчинення злочинів, від відбуття пока' рання. Оголошення амністії належить до повноважень Вер'ховної Ради України і встановлюється виключно законом, в   якому   зазначаються   категорії   осіб,   котрі   підлягають амністії.  Амністія  може передбачати:  скорочення  строків покарання   або   заміну   призначених   судом   покарань   іншими,   м'якшими;   зняття   судимості;   припинення   кримі¬нального переслідування; закриття кримінальних справ на будь-якій  стадії кримінального  процесу.   З гуманних  мір¬кувань амністія може передбачати звільнення жінок,  які мають  маленьких  дітей,  хворих,  неповнолітніх.  Амністія не   звільняє   від   матеріальної   відповідальності,   і   поширюється   на   ті   злочини,   які   були   вчинені   до   видання закону про амністію.

Відповідно до Закону України "Про застосування амніс¬тії в Україні" від 1 жовтня 1996 р. амністію не може бути застосовано до особливо небезпечних рецидивістів; осіб, яким смертну кару в порядку помилування замінено на позбавлення волі; осіб, які мають дві і більше судимості за вчинення тяжких злочинів; осіб, яких засуджено за особ¬ливо небезпечні злочини проти держави, бандитизм, умис¬не вбивство за обтяжуючих обставин.

Помилування за своїм змістом наближається до амніс¬тії. Однак акти про помилування завжди мають індивіду¬альний характер і застосовуються лише персонально до окремих осіб. Актом помилування може бути здійснено заміну засудженому призначеного судом покарання у вигляді довічного позбавлення волі на позбавлення волі на строк не менше 25 років.

Помилування здійснюється, як правило, на прохання засудженого, його рідних, захисника, громадських орга¬нізацій тощо. Питання про помилування відносно іно¬земних громадян може бути поставлене також урядами їхніх країн і міжнародними організаціями. Помилування може бути застосоване до будь-якої особи, але насамперед до тих, хто щиро розкаявся і довів це своєю поведінкою. Згідно з Конституцією України помилування здійснює Пре¬зидент України.

 


хиты: 118
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь