пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» 5

обставин, які виключають кримінальну відповідальність89

Звільнення від кримінальної відповідальності означає факт, що особу не буде притягнено до кримінальної відповідальності, хоча ця особа вчинила діяння, що містять ознаки складу злочину і ці діяння не вчинені під впливом обставин, що виключають злочинність діяння. Рішення про таке звільнення приймається виключно судом.

 

До обставин, які виключають злочинність діяння, належать:

-       необхідна оборона;

-       крайня необхідність;

-       затримання особи, що вчинила злочин;

-       фізичний або психічний примус;

-       виконання наказу або розпорядження;

-       виправданий ризик;

-       виконання спеціального завдання з попередження чи роз¬криття злочинної діяльності організованої групи чи злочинної організації.

Хоч ці діяння і містять зовнішні ознаки злочину, але вони спрямо¬вані на захист інтересів суспільства, держави чи окремих громадян, тому вони не є суспільно небезпечними, а навпаки – є суспільно ко¬рисними.

Необхідною обороною визнаються дії, вчинені з метою захисту охоронюваних законом прав та інтересів особи, яка захищається, або іншої особи, а також суспільних інтересів та інтересів держави від суспільно небезпечного посягання шляхом заподіяння тому, хто по-сягає, шкоди, необхідної і достатньої в даній обстановці для негайно¬го відвернення чи припинення посягання, якщо при цьому не було допущено перевищення меж необхідної оборони.

Поняття крайньої необхідності дає ст. 39 КК. Вона передбачає, що не є злочином заподіяння шкоди правоохоронюваним інтересам у стані крайньої необхідності, тобто для усунення небезпеки, що без¬посередньо загрожує особі чи охоронюваним законом правам цієї лю¬дини або інших осіб, а також суспільним інтересам чи інтересам дер¬жави, якщо цю небезпеку в даній обстановці не можна було усунути іншими засобами і якщо при цьому не було допущено перевищення меж крайньої необхідності.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


хиты: 97
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь