пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» 5

Майнові та особисто немайнові права громадян, їх захист.43

 особисте немайнове право — це право, яке надає уповно­важеній особі юридично забезпечену можливість вимагати від оточення утримуватися від будь-яких дій, що заважають правильно оцінювати її індивідуальні особливості.

    Відповідно до Конституції України, фізична особа має такі особис­ті немайнові права: право на життя, право на охорону здоров'я, право на безпечне для життя і здоров'я довкілля, право на свободу та особисту недоторканність, право на недоторканність особистого і сімейного життя, право на повагу до честі, гідності та ділової репутації, право на таємницю листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, пра­во на недоторканність житла, право на вибір місця проживання та на віль­не пересування, право на свободу літературної, художньої, наукової та тех­нологічної творчості.

Кожна особа має право на захист свого особистого немайнового пра­ва від будь-яких посягань інших осіб. Якщо фізичній особі внаслідок по­рушення її особистого немайнового права було завдано майнової та (або) моральної шкоди, ця шкода підлягає відшкодуванню.

Майнові права— це  суб'єктивні права учасників правовідносин,  які й пов'язані з володінням, користуванням і розпорядженням майном, а також з тими матеріальними вимогами, які виникають з приводу розподілу і обміну майна. Конституцією України передбачено систему майнових прав особи. Прикладом захищених законом майнових прав є права власника, який здійснює право господарського відання майном, зобов'язальні права (наприклад, на відшкодування шкоди), права авторів на винагороду, спадкові права. Захист майнових прав у деяких випадках можна здійснювати за допомогою власних дій. Інша форма захисту здійснюється за допомогою уповноважених державою органів захисту порушених прав людини. У більшості випадків застосовують загальний (судовий) порядок, який передбачає звернення особи чиї майнові права порушено, до суду з позовом.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


хиты: 235
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь