пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» 5

Механізм (апарат) держави7

Механізм держави – цілісна ієрархічна система державних органів, що здійснюють державну владу, а також установ, підприємств, за допомогою яких виконуються завдання і функції держави.

Ознаки механізму держави: 1) ієрархічна система, тобто система, побудована на засадах субординації та координації; 2) цілісна система внутрішньо організованих елементів, яка має єдині принципи побудови і єдині завдання та цілі діяльності; 3) система, яка має чітку структуру з певними зв’язками між її елементами. Структура механізму держави складається із трьох основних елементів: державного апарату (має владні повноваження), державних установ, підприємств (не мають владних повноважень), організаційних і фінансових коштах. Центральним елементом механізму держави є державний апарат, який складається із державних органів, що мають владні повноваження. Він містить у собі два важливих структурних елементи: апарат управління, що складається з чиновників – державних службовців, які спеціально займаються управлінням; апарат примусу – армія, поліція, розвідка і контррозвідка, митниця, тюрми, виправні заклади та ін.

Державні підприємства – це державні структури, які безпосередньо реалізують функції та завдання держави у сфері матеріального виробництва.

Державні установи – це державні організації, на які покладено завдання з реалізації функцій держави у сфері нематеріального виробництва.

 

 

 

 

 

 


хиты: 144
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь