пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Реалізація Конституці

Реалізація Конституції — це втілення на практиці закладених у ній демократичних цінностей для забезпечення прав і свобод

Реалізація конституційних норм — це втілення приписів Консти­туції в правомірних діях громадян, юридичних осіб, державних органів, їх посадових осіб. Їхнє виконання відбувається в чотирьох формах: дотримання, використання, виконання і правозастосування. Реалізація цих норм пов’язана з правомірною поведінкою суб’єктів конституційно- правових відносин, поведінкою, яка відповідає конституційним при­писам.

Механізм реалізації конституційних норм — це сукупність пра­вових і інституційних елементів, з допомогою яких забезпечується на практиці втілення конституційних приписів. Механізм їх реалізації не обмежується суто юридичним блоком, оскільки на цей процес суттєво впливають соціально-економічна і політична ситуації, рівень правової і загальної культури, моралі, соціально-психологічна ситуація в країні, історичний етап розвитку держави і суспільства, геополітичний чин­ник. Важливим елементом механізму реалізації Конституції є держав­ні інституції, органи місцевого самоврядування, які забезпечують за­стосування конституційних норм у процесі нормотворчості, право- застосовної і правоохоронної діяльності (інституційний блок).

Дотримання конституційних норм — це така форма їх реалізації, за якої суб’єкти державно-правових відносин утримуються від дій, що суперечать нормам Конституції України.

Використання конституційних норм — це форма їх реалізації правомочними суб’єктами права шляхом реалізації поданих їм суб’єктивних прав у вигляді дозволу або правомочності. Причому цей дозвіл суб’єкт реалізує на свій розсуд і своїми діями. Наприклад, гро­мадянин може брати участь у виборах і референдумах, а може це право не реалізовувати


28.02.2014; 03:15
хиты: 98
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь