пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Варіант 28 1 поняття та види правови форм виконавчої влади 2 реалізація норм адміністративного права

1 поняття та види правови форм виконавчої влади

 

Форма управління — це зовнішній вияв конкретних дій, які здійснюються органами виконавчої влади для реалізації поставлених перед ними завдань.

Форми поділяються на: правові та неправові.

Правова форма управління відрізняється від інших правових форм діяльності держави (законодавчої, правосуддя, прокурорського нагляду) тим, що за допомогою цієї форми практично організовується здійснення задач і функцій управління, повсякденне безпосереднє керівництво господарським, соціально-культурним і адміністративно-політичним будівництвом на основі й на виконання законів.

Здійснення виконавчої влади у правовій формі є виразом того, що повноваження, якими наділені управлінські органи, носять державновладний характер з точно визначеним способом їх втілення в життя шляхом видання юридичних актів.

Не правовї форми не тягнуть за собою правових наслідків і проявляється у проведенні різного роду організаційних заходів та здійснення матеріально-технічних дій.

 

2 реалізація норм адміністративного права

Реалізація норм адміністративного права - це процес практичного втілення в життя суб'єктами адміністративного права волі, вираженої в нормах.

Існує чотири форми реалізації норм адміністративного права: виконання, використання, додержання і застосування.

Виконання - це активна поведінка суб'єкта адміністративних правовідносин щодо виконання юридичних обов'язків. До даного варіанта реалізації адміністративно-правових норм належать такі дії, як сплата податків, подання звітів, здійснення реєстрації, одержання паспорта тощо.

Використання - це активна поведінка суб'єкта адміністративних правовідносин щодо здійснення наданих йому юридичних прав (можливостей). Діями щодо використання адміністративно-правових норм є: подання скарги, заява про відпустку, використання наданих державою пільг тощо.

Додержання - це пасивна поведінка суб'єкта адміністративних правовідносин, який не допускає порушень адміністративно-правових заборон.

Застосування - це діяльність публічної адміністрації з вирішення конкретних справ і видання індивідуальних юридичних актів, що ґрунтуються на вимогах матеріальних або процесуальних норм.

Норми адміністративного права здебільшого реалізуються шляхом виконання та застосування.


22.12.2014; 23:42
хиты: 88
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь