пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Білет 1 Поняття адміністративного права. Адміністративне право як галузь права і як юридична наука види і порядок легалізації об'єднань громадян

  1. Поняття адміністративного права.  Адміністративне право як галузь права і як юридична наука

Адміністративне право як галузь права - це галузь права (сукупність правових норм), що регулює з метою реалізації завдань і функцій держави суспільні відносини управлінського характеру, які складаються у сфері виконавчої влади, внутрішньо-організаційній діяльності інших державних органів, а також у процесі здійснення громадськими організаціями, їх органами зовнішніх юридично-владних повноважень [3, с.19].Інакше кажучи, адміністративне право - це управлінське право, яке відрізняється від інших галузей права специфікою предмета, методу регулювання та структурними особливостями.

Адміністративне право як галузь права - це сукупність правових норм, які

регулюють суспільні відносини, що формуються під час забезпечення

органами виконавчої влади і органами місцевого самоврядування реалізації

та захисту прав, свобод і законних інтересів фізичних і юридичних осіб,

а також в процесу державного і самоврядного управління.

Адміністративне право як галузь юридичної науки - це сукупність знань, теоретичних понять, наукових поглядів, тлумачень, уявлень та концепцій про адміністративне право, його систему, предмет і метод його правового регулювання, історичні аспекти становлення, проблеми і перспективи розвитку цієї галузі права та сфери її застосування.

  1. види і порядок легалізації об'єднань громадян
Легалізація   всеукраїнських   об'єднань   громадян   і міжнародних  громадських організацій здійснюється Укрдержреєстром. Для легалізації    громадської    організації    шляхом повідомлення про її заснування до легалізуючого  органу  подається заява,  підписана  не  менш  як  трьома  засновниками  громадської. Громадська організація, легалізована шляхом повідомлення  про її заснування, вноситься до книги обліку громадських  організацій, що ведеться легалізуючим органом.Легалізація об'єднань громадян, що  мають  одну  і  ту  ж назву, не допускається. У разі коли із заявою про легалізацію звертаються  об'єднання  громадян,  що  мають  одну  і  ту  ж  назву,  перевага  віддається об'єднанню громадян, яке першим подало заяву про легалізацію. 

класифікація за організаційно-правовими властивостями, згідно з чим виділяються:

- масові об'єднання громадян (політичні партії, творчі спілки, релігійні організації, добровільні товариства, професійні спілки та ін.);

- органи громадської самодіяльності (народні дружини по охороні громадського порядку та ін.);

- органи громадського самоврядування (ради і колективи мікрорайонів, домові, вуличні комітети та ін.).

 


22.12.2014; 18:21
хиты: 101
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь