пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Правила використання синонімів, омонімів та паронімів у офіційно- діловому стилі.

Синоніми- це слова різні за звучанням, але мають тотожне близьке значення. Тексти офіційно- ділового стилю вимагають однозначності, а через те точності слів надається велике значення.

Омоніми- слова, що однаково звучать, але мають різні значення. Повні, або абсолютні, омоніми: апарат (прилад) – апарат (установа); блок (механізм) – блок (об’єднання). До неповних, або часткових, омонімів належать такі, які частково збігаються звуковим складом у деяких формах слів, – це омоформи: плачу (від платити) – плачу (від платити). Слова, які однаково звучать, але пишуться по-різному, – це омофони: проте – про те. Омографи – це слова, які пишуться однаково, але мають різний наголос: замóк – зáмок.

 

Пароніми– це однокореневі слова, близькі за звучанням, але різні за значенням або які частково збігаються в значенні.

Пароніми за характером смислових зв’язків поділяються на групи:

• синонімічні (важкий – тяжкий);

• антонімічні (еміграція – імміграція; адресат – адресант);

• тематичні (абонент – абонемент; компанія – кампанія;

пам’ятка – пам’ятник);

• такі, що мають семантичну близкість (витрати – затрати; вирізнятися – відрізнятися). Незначна різниця у вимові паронімів спричиняє труднощі у їх засвоєнні, приводить до помилок, зокрема до неправильного вживання одного слова замість іншого. Особливо уважно слід стежити за вживанням слів-паронімів і завжди звертатися до відповідних словників, щоб уточнити значення, правопис і вимову потрібного слова.

 

 

 

 

 

 


16.01.2014; 00:43
хиты: 261
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь