пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

63.Визначте напрями зовнішньополітичної діяльності України у 1990-х рр., якими були її основні досягнення і недоліки?

Україна веде відкриту зовнішню політику і прагне до співпраці з усіма заінтересованими партнерами, уникаючи залежності від окремих держав чи груп держав. Республіка не висуває ніякіих територіальних претензій до своїх сусідів, як і не визнає територіальних претензій до себе. Пріоритетними сферами зовнішньополітичної діяльності визначено розширення участі в європейському регіональному співробітництві, а також у межах СНД, активна участь у діяльності ООН; дієва співпраця з державами Європейської співдружності та НАТО. В основу моделі зовнішньої політики 1991–1994 pp. було покладено принцип «балансу інтересів», що зумовлено геополітичним становищем України, її залежністю від партнерів по СНД, суперечливою внутрішньою політикою, уповільненим темпом економічних реформ тощо.
Після президентських виборів 1994 р. розвиток зовнішньої політики України пішов шляхом модифікації, розстановки нових акцентів у пріоритетах. Базовими принципами модифікації було проголошено виваженість, прагматизм, раціональність, професіоналізм.
Зміна базових принципів суттєво вплинула на трансформацію моделі зовнішньої політики України в цілому. Наша держава має свої інтереси і на Заході, й на Сході, її географічне положення та структура економіки визначили для неї роль не «санітарного кордону», а мосту для взаємного проникнення й збагачення східної та західної культур. Щоб мати змогу впливати на цей процес, Україна має бути представлена як у європейських структурах, так і в СНД.
Друга половина 90-х рр. ознаменувалася зміцненням України як суверенної держави. Владні структури в своїй стратегії виходили з необхідності налагоджувати як внутрішню, так і зовнішню політику, що відповідала б інтересам суспільства, а громадсько-політичні суб’єкти держави все більше переймалися потребою займати своє конструктивне місце в творенні нової держави.
Найбільш послідовно й результативно реалізовувався зовнішньополітичний курс України, започаткований з проголошенням її незалежності. Було зроблено нові акценти в зовнішній політиці. Вона стала активнішою, динамічнішою. Зміцненню позицій України на міжнародній арені в цей період значною мірою сприяло підписання свого часу Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, послідовне й неухильне дотримання міжнародних зобов’язань, зокрема в ядерному роззброєнні. 1996 р. наша держава завершила виведення зі своєї території ядерної зброї. Україна приєдналася до Договору про загальну заборону ядерних випробувань, просувала ініціативу щодо нерозміщення ядерної зброї в тих європейських країнах, де вона відсутня.
Стався прорив у відносинах України з західним світом. Встановлено активні зв’язки з найвпливовішими країнами, представниками «великої сімки», які почали розглядати нашу державу як важливий чинник політичної стабільності на європейському континенті.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


хиты: 228
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история европы
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь