пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

35. Визначте роль і місце Української Центральної Ради в процесі українського державотворення

Українська Центральна рада була спочатку українським представницьким органом політичних, громадських, культурних та професійних організацій; згодом, після Всеукраїнського Національного Конгресу, – революційним парламентом України, який керував українським національним рухом. Проголосила незалежність України.
Найважливішим законодавчим актом УЦР було схвалення конституції УНР 29 квітня, яка стверджувала республіканську форму держави з парламентарно-демократичним режимом. Законодавча влада в УНР мала перевагу над виконавчою. Головним законодавчим органом стверджувались Всенародні Збори України, які обирали Голову Всенародних Зборів.
Розвиток соціальної революції в Україні на кінець листопада 1917 р. призвів до такого розлому суспільства й зумовив такі процеси, які можна кваліфікувати як громадянську війну. І певну частку провини за це слід віднести на рахунок Центральної Ради. Адже своїм ІІІ Універсалом вона не проголосила незалежність УНР від Росії, навіть більше – настійливо доводила, що бореться за утворення федеративної демократичної республіки на місці колишньої імперії. В результаті процеси, започатковані в столиці Росії, практично безперешкодно розвивалися й на теренах України. Центральна Рада і Генеральний Секретаріат все більше входили в конфлікт з цими процесами й нагромадивши певний військовий потенціал, спрямували його на протидію встановлення влади рад. Так, одночасно з двох боків, визрів воєнний вибух – громадянська війна, найактивнішими суб’єктами якої стали сили національно-демократичної української і соціальної соціалістичної революції. Проголошення самостійності, вважає Д. Дорошенко, так само як і проголошення УНР ІІІ Універсалом, було не результатом попереднього руху, а просто неминучою політичною комбінацією, вимушеним фактом.
Такої ж думки дотримувались й інші українські партії. Зрештою, Четвертий Універсал Центральної Ради обіцяв оперативну розробку Земельного закону на основах скасування приватної власності, соціалізації землі. Наскільки цей закон відповідав потребам земельної справи в Україні, на практиці перевірити не довелося. Уряду довелося залишити Київ раніше, ніж закон було опубліковано.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


хиты: 244
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история европы
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь