пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

33. Назвіть та проаналізуйте етапи українського державотворення 1917-1920 рр.

Ставлячи в центр уваги міркування безпосередніх учасників Української революції й, водночас учених-істориків слід виділити деякі основні уроки подій 1917–1920 рр. Ці автори вважають, що одержане в спадщину неструктуроване українське суспільство було важко організувати на цілеспрямовані дії, передусім через низький ступінь свідомості його членів. Серйозні проблеми виникли під час революції через розходження між політичними партіями, які намагалися очолити визвольний рух. Серйозно зашкодив Українській революції, на думку І. Мазепи, режим гетьманщини. У провину  цьому режимові ставиться успіх більшовицької пропаганди в масах не тільки проти курсу П. Скоропадського, але й проти українського визвольного руху взагалі, а також розвал єдиного національного фронту, що склався за часів Центральної Ради. Всі автори засуджують отаманщину, а С. Петлюра констатує, що селянин чинив опір усім владам, зокрема й рідній, українській.
В. Винниченко вважав серйозним прорахунком Української революції те, що на свій гребінь вона винесла політиків, які еволюціонували в бік буржуазної державності – всупереч об’єктивним обставинам.
Серйозною вадою революції стали відсутність єдності, розбіжність, навіть суперництво всередині українського проводу. На результати боротьби за українську справу згубно вплинув несприятливий зовнішній чинник, практично всуціль вороже оточення УНР, військове втручання тощо. Україна була ще не готова до великих подій, вважає І. Мазепа.
Критично оцінюючи досвід 1917–1920 рр., автори не були схильні перекреслювати значення Української революції. С. Петлюра заявляв, що єдиною боротьбою, впертою й безкомпромісною, ми показали світові, що Україна є, що її народ живе і бореться за своє право, за свою свободу й державну незалежність.

 

 


хиты: 257
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история европы
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь