пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» Античка

Схарактеризуйте особливості роману Ксенофонта «Кіропедія» як першого в європейській літературі роману виховання - згадуємо 7 лекцію з Дабо.

Кіропе́дія — твір давньогрецького історика Ксенофонта, тенденційний педагогічний роман, присвячений перському цареві Кіру І Великому. Написаний між 371—355 рр. до н. е.

«Кіропедія» є одним з найцікавіших творів Ксенофонта. Являє собою політичну утопію — життєпис ідеального монарха і устрій створеної ним держави. В ньому розповідається про засновника держави Ахеменідів царя Кіра. Значна частина опису присвячена Гірканії, сакам, кілька разів згадуються бактрійці.

 

Основним недоліком «Кіропедії» як джерела є те, що її завданням було виведення образу ідеального державного правителя, яким його уявляв собі Ксенофонт. З огляду на це, твір скоріше варто долучати до жанру історико-політичного роману, аніж до серйозного історичного дослідження.
_______________

Значить так, мої сонечка, «Кіропедія» в перекладі «виховання Кіра». Тут присутні на рації (або перекази про події), елементи історичних хроні (все ж таки Кір засновник Перської імперії), легенди й перекази про різноманітні дивні події і дивних людей, промови (з якими виступає Кір), жанр Сократівського діалогу (або агон), присутні розповіді біля вогнища (своєрідні «солдатські анекдоти»). Тобто в одному тексті присутні ВСІ жанри, які були на той час. Ну але якщо брати «Кіропедію» як цілісність, це історичний роман, хоча Кір на 90% вигаданий герой.
НАЙВАЖЛИВІШЕ: у романі розповідається про виховання Кіра, отже це ПЕРШИЙ роман-виховання.

«Кіропедія»:
1. Утопічний роман;
2. Перший роман-виховання у європейській літературі;
3. Історичний роман.

Це все, що вам потрібно знати J
 


14.01.2014; 23:07
хиты: 503
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
античная литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь